Hygiena si došlápla na jídelnu Stavus v areálu DAS
FOTOGALERIE
15. února 2017 (08:40)
Dalších 6 fotografií v galerii
foto: KHS Středočeského kraje
Jídelna připravuje přes 400 porcí jídel denně.
Pracovníci krajské hygieny opět kontrolovali některé ze stravovacích zařízení v Příbrami. Jednalo se o závodní jídelnu Stavus v areálu DAS v Příbrami VI, která denně připravuje přes 400 hotových pokrmů. Inspektoři sem vyrazili 25. ledna na základě podnětu spotřebitele, který upozorňoval na nevyhovující hygienické prostředí, malé porce pokrmů a nevyhovující podmínky při rozvozu.
Kontroloři zjistili nedodržování základních zásad provozní hygieny. Hlavně v prostoru kuchyně a přípravnách se už dlouho neuklízelo. Podlahy, keramické obklady stěn, boky pracovních stolů, technologické vybavení, odkládací pracovní plochy byly silně znečištěny mastnotou, prachem a nalepenými zbytky potravin. Některé vnitřní vybavení kuchyně (pracovní stoly, pečicí pánev) bylo silně zrezivělé. Na stěnách a stropě zjištěn masivní výskyt plísně černé barvy.
Kontrola obsahovala i odběr pokrmů k senzorickému vyšetření. Odběr vzorků byl proveden na základě anonymní telefonické objednávky, čímž byla zajištěna objektivita kvality, hmotnosti a jakosti výrobků tak, jak jsou podávány spotřebitelům. Senzorickým hodnocením nebyl prokázán atypický vzhled a vůně spojená s kažením, se změnou výrobku nebo s použitím nekvalitních surovin; hmotností pokrm vyhovoval receptuře, dle které byl připraven.
Inspektoři s provozovatelem projednali nezbytná opatření a bylo mu nařízeno neprodleně provést sanitaci všech provozních prostor. Úklid byl zahájen ihned po kontrole.
Opakovanou kontrolou provedenou hygieniky dne 30. ledna 2017 bylo ověřeno, že nařízené opatření bylo v plném rozsahu splněno. Za zjištěné závady byla provozovateli opakovaně uložena finanční sankce.
Kontroloři zjistili nedodržování základních zásad provozní hygieny. Hlavně v prostoru kuchyně a přípravnách se už dlouho neuklízelo. Podlahy, keramické obklady stěn, boky pracovních stolů, technologické vybavení, odkládací pracovní plochy byly silně znečištěny mastnotou, prachem a nalepenými zbytky potravin. Některé vnitřní vybavení kuchyně (pracovní stoly, pečicí pánev) bylo silně zrezivělé. Na stěnách a stropě zjištěn masivní výskyt plísně černé barvy.
Kontrola obsahovala i odběr pokrmů k senzorickému vyšetření. Odběr vzorků byl proveden na základě anonymní telefonické objednávky, čímž byla zajištěna objektivita kvality, hmotnosti a jakosti výrobků tak, jak jsou podávány spotřebitelům. Senzorickým hodnocením nebyl prokázán atypický vzhled a vůně spojená s kažením, se změnou výrobku nebo s použitím nekvalitních surovin; hmotností pokrm vyhovoval receptuře, dle které byl připraven.
Inspektoři s provozovatelem projednali nezbytná opatření a bylo mu nařízeno neprodleně provést sanitaci všech provozních prostor. Úklid byl zahájen ihned po kontrole.
Opakovanou kontrolou provedenou hygieniky dne 30. ledna 2017 bylo ověřeno, že nařízené opatření bylo v plném rozsahu splněno. Za zjištěné závady byla provozovateli opakovaně uložena finanční sankce.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: KHS Středočeského kraje
autor: MJ, red