Hygiena pokutovala hospodu Kravín v Kosobudech na Příbramsku
FOTOGALERIE
19. ledna 2017 (16:23)
Dalších 5 fotografií v galerii
foto: KHS Středočeského kraje
V době kontroly bylo v dřezu neumyté nádobí ze silvestrovských oslav.
Na základě podnětů jednoho ze spotřebitelů, který měl zdravotní potíže po konzumaci jídla, provedli pracovníci Krajské hygienické stanice kontrolu v hospodě Kravín v Kosobudech na Příbramsku. Inspekci provedli 6. ledna ve večerních hodinách. Zařízení má otevřeno pouze v pátek a v sobotu. Jsou zde připravovány minutkové pokrmy, pizza a příležitostně hotové pokrmy.
Během kontroly bylo zjištěno, že je zde zanedbáván úklid. V době kontroly bylo v kuchyni množství špinavého nádobí ještě ze silvestrovských oslav. Kuchyňské i stolní nádobí se zbytky zaschlých potravin bylo uloženo v dřezech, na pracovních stolech a také na podlaze. V přípravně dále byly uloženy civilní oděvy a obuv zaměstnanců a předměty nesouvisející se stravovacím provozem (pod pracovním stolem sekyrka, v nezakrytém kbelíku popel z kamen a poleno). Znečištěny byly i povrchy stěn a podlah. V mrazáku pak kontroloři našli potraviny s prošlým datem použitelnosti a potraviny pro osobní potřebu provozovatelky. Polotovary nebyly řádně označeny.
Navíc u dřezů v prostoru kuchyně a hrubé přípravny brambor a zeleniny chyběla u vodovodních baterií výtoková raménka, takže po spuštění voda vytékala mimo dřez. Prostory skladu potravin a hrubé přípravny byly přeplněny různými předměty (zahradní nábytek, reklamní tabule, dekorace, záclony, závěsy, myslivecké trofeje, míče, reproduktory, oděvy aj.), takže bylo zcela znemožněno jejich využití k účelu, ke kterému jsou tyto místnosti určeny.
Provozovatelce bylo na místě uloženo provést nápravná opatření. Ta spočívala v likvidaci potravin s prošlým datem, bezodkladné sanitaci a odstranění nepotřebných předmětů. Úklid pokračoval i ve dvou následujících dnech. Za zjištěné závady byla provozovatelce zařízení uložena sankce.
Během kontroly bylo zjištěno, že je zde zanedbáván úklid. V době kontroly bylo v kuchyni množství špinavého nádobí ještě ze silvestrovských oslav. Kuchyňské i stolní nádobí se zbytky zaschlých potravin bylo uloženo v dřezech, na pracovních stolech a také na podlaze. V přípravně dále byly uloženy civilní oděvy a obuv zaměstnanců a předměty nesouvisející se stravovacím provozem (pod pracovním stolem sekyrka, v nezakrytém kbelíku popel z kamen a poleno). Znečištěny byly i povrchy stěn a podlah. V mrazáku pak kontroloři našli potraviny s prošlým datem použitelnosti a potraviny pro osobní potřebu provozovatelky. Polotovary nebyly řádně označeny.
Navíc u dřezů v prostoru kuchyně a hrubé přípravny brambor a zeleniny chyběla u vodovodních baterií výtoková raménka, takže po spuštění voda vytékala mimo dřez. Prostory skladu potravin a hrubé přípravny byly přeplněny různými předměty (zahradní nábytek, reklamní tabule, dekorace, záclony, závěsy, myslivecké trofeje, míče, reproduktory, oděvy aj.), takže bylo zcela znemožněno jejich využití k účelu, ke kterému jsou tyto místnosti určeny.
Provozovatelce bylo na místě uloženo provést nápravná opatření. Ta spočívala v likvidaci potravin s prošlým datem, bezodkladné sanitaci a odstranění nepotřebných předmětů. Úklid pokračoval i ve dvou následujících dnech. Za zjištěné závady byla provozovatelce zařízení uložena sankce.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: KHS Středočeského kraje
autor: MJ