8. 4. svátek má Ema




Houbařům začíná sezóna, deštivé a teplé počasí slibuje bohatou úrodu

Nepřehlédněte
29. června 2020   (11:11)
Houbařům začíná sezóna, deštivé a teplé počasí slibuje bohatou úrodu
foto: pribram.cz

V českých lesích vyrostly první houby. Milovníci houbaření se mohou těšit na bohatou nadílku. Dešťové srážky a poměrně vyrovnané denní a noční teploty posledních dnů mají pozitivní vliv na růst hub.


Vyrazit za kuropění s košíkem do lesa a s jiskrou v oku slídit po sametových hlavičkách vykukujících tu z mechu, tam zpod vrstvy jehličí. Takové okamžiky jako národ houbařů milujeme. A podle mykologů si letos přijdeme na své.

Houbařská sezóna totiž naplno propuká. Mykologové už před zhruba týdnem označili podmínky pro růst hub v českých lesích za ideální. S tím, že za sedm až deset dní začnou jedlé houby růst ve větším množství. A to znamená právě v těchto dnech.
Růstu hub svědčí kombinace nadprůměrně deštivého června a teplého počasí, které nastalo v jeho posledních dnech. Pro houbaře tak letošní rok bude pravděpodobně nadprůměrný. Houbám totiž svědčí spíše právě propršené roky.
Rekordní sezóna z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub. Zda se ale ta letošní zcela vydaří, se ukáže až na podzim. V tu dobu totiž roste nejvíce hub.

V loňském roce jsme nechali otestovat hřiby na obsah olova. Vzorek byl odebrán jak z klobouků, tak z nohou hub.
Klobouk houby nalezené u obce Věšín na Příbramsku obsahoval 0,09 mg olova/kg čerstvé hmotnosti, v třeni bylo nalezeno 0,11 mg olova/kg čerstvé hmotnosti.

Klobouk houby nalezené na Zdaboři obsahoval 0,05 mg olova/kg čerstvé hmotnosti, v třeni bylo 0,07 mg olova/kg čerstvé hmotnosti. Zde je u třeně vyšší nejistota výsledku (výsledek se pohyboval od 0,04 do 0,11 - průměr 0,07 - nejistota 50 %).
Podle Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, je limit na obsah olova v houbách 0,30 mg/kg čerstvé hmotnosti. Některé zdroje dokonce uvádí přípustné množství olova pro čerstvé houby až 1 mg/kg. I pokud vezmeme v úvahu přísnější limit, byly námi zkoumané houby v pořádku. Obsahovaly jen malé množství olova a neměly by tak představovat žádné hygienické riziko.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Počtvrté se rybáři utkají na Bohutínském pstruhobraní Počtvrté se rybáři utkají na Bohutínském pstruhobraní Další ročník rybářské akce, na kterou je zvána široká veřejnost, se koná 26. dubna na … V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování 179 kontrol V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování 179 kontrol Středočeští hygienici pravidelně provádějí kontroly škol a školských zařízení a … Semifinálová série v plném proudu: Havířov bere druhý bod Semifinálová série v plném proudu: Havířov bere druhý bod Hráči AZ Havířov dokázali navázat na úvodní utkání série a na domácím ledě HC Příbram … Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku V našem pravidelném okénku vás provedeme světem gastronomických zážitků v Příbrami a … FOTO Písně Karla Kryla zazní v příbramské hospodě Na Marii Písně Karla Kryla zazní v příbramské hospodě Na Marii Koncert k nedožitým 81. narozeninám básníka a písničkáře se uskuteční v neděli 13. … Primář mikrobiologie: U slintavky a kulhavky se není třeba bát. Přenos na člověka není rizikem Primář mikrobiologie: U slintavky a kulhavky se není třeba bát. Přenos na člověka není rizikem Slintavka a kulhavka plní nadpisy novinových článků. Podle primáře mikrobiologie … Příbramská knihovna získá dotaci ve výši skoro tři miliony korun Příbramská knihovna získá dotaci ve výši skoro tři miliony korun Dotace v celkové výši téměř 12 milionů korun na zajištění regionálních funkcí knihoven … Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková ještě před narozením první dcery pracovala jako instruktor … ROZHOVOR Vřes potřebuje světlo, proto se na Toku kácelo Vřes potřebuje světlo, proto se na Toku kácelo Pokud jste v posledních týdnech zavítali na bývalou dopadovou plochu Tok v srdci CHKO … FOTOGALERIE
Limit škody pro volání policie u nehod se zdvojnásobil. Odborníci ale varují před riziky Limit škody pro volání policie u nehod se zdvojnásobil. Odborníci ale varují před riziky Řidiči už nemusejí volat policii k dopravní nehodě, pokud škoda nepřesáhne 200 tisíc …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies