Houbařům začíná sezóna, deštivé a teplé počasí slibuje bohatou úrodu
Nepřehlédněte
29. června 2020 (11:11)
foto: pribram.cz
V českých lesích vyrostly první houby. Milovníci houbaření se mohou těšit na bohatou nadílku. Dešťové srážky a poměrně vyrovnané denní a noční teploty posledních dnů mají pozitivní vliv na růst hub.
Vyrazit za kuropění s košíkem do lesa a s jiskrou v oku slídit po sametových hlavičkách vykukujících tu z mechu, tam zpod vrstvy jehličí. Takové okamžiky jako národ houbařů milujeme. A podle mykologů si letos přijdeme na své.
Houbařská sezóna totiž naplno propuká. Mykologové už před zhruba týdnem označili podmínky pro růst hub v českých lesích za ideální. S tím, že za sedm až deset dní začnou jedlé houby růst ve větším množství. A to znamená právě v těchto dnech.
Růstu hub svědčí kombinace nadprůměrně deštivého června a teplého počasí, které nastalo v jeho posledních dnech. Pro houbaře tak letošní rok bude pravděpodobně nadprůměrný. Houbám totiž svědčí spíše právě propršené roky.
Rekordní sezóna z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub. Zda se ale ta letošní zcela vydaří, se ukáže až na podzim. V tu dobu totiž roste nejvíce hub.
V loňském roce jsme nechali otestovat hřiby na obsah olova. Vzorek byl odebrán jak z klobouků, tak z nohou hub.
Podle Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, je limit na obsah olova v houbách 0,30 mg/kg čerstvé hmotnosti. Některé zdroje dokonce uvádí přípustné množství olova pro čerstvé houby až 1 mg/kg. I pokud vezmeme v úvahu přísnější limit, byly námi zkoumané houby v pořádku. Obsahovaly jen malé množství olova a neměly by tak představovat žádné hygienické riziko.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka