3. 5. svátek má Alexej
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




Gastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře

14. června 2022   (14:07)
Dalších 7 fotografií v galeriiGastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková

Cílem projektu není v žádném případě jakoukoliv restauraci dehonestovat, ale upozornit na nedostatky, či pochválit kuchařské umění.


Chutně a kvalitně! Tak zní motto březnické restaurace, která se na svých webových stránkách prezentuje jako stylové bistro v historické části města. Nachází se ve zrekonstruované části bývalého panského statku, který je známý jako areál „Na statku“. Právě umístění restauračního zařízení je samo o sobě zajímavé.

Z jedné strany sousedí s pivovarem Herold, který se řadí mezi nejstarší světové firmy bez přerušení výroby. První písemná zmínka o zámeckém pivovaru sahá do roku 1506. V průběhu pestré historie prošel rukama mnoha šlechtických rodů, několikrát došlo k jeho zkonfiskování, polovina objektu dokonce vyhořela. Současný český majitel se snaží o zachování tradiční výroby poctivého piva. Dodržuje celou řadu postupů, díky tomu březnická piva každoročně vyhrávají řadu degustačních soutěží. Druhým sousedem je potom Státní zámek Březnice, původně gotická tvrz ze 13. století, nyní majestát s renesančním interiérem a dalšími uměleckými prvky baroka, rokoka či empíru. Navštívit můžete 6 prohlídkových okruhů, na své si tak přijdou milovníci zámeckých interiérů, zbrojnice, kaple, ale také například tajemných bytostí brdských lesů.

Po takové porci historie vyhládne a restaurace U Statkáře je opravdu na dosah. Při naší návštěvě jsme zvolili jak vnitřní prostředí, tak i venkovní posezení na vyvýšené dřevěné terase, která nám poskytla ve slunečném dni příjemný stín. Nabízí také patřičný výhled na zdejší dětské hřiště s rozmanitým množstvím atrakcí. Hřiště je oplocené a situované tak, aby děti neohrožoval pohyb na vedlejším parkovišti.
Víkendový jídelní lístek byl připravený na stole, objednávka nápojů i jejich příprava proběhla v rekordně krátkém čase. Polévku jsme tentokrát zvolili rajskou (40 korun), oceňujeme vzhled servírování se zakysanou smetanou a petrželkou. Polévka byla dostatečně teplá, chuťově neurazila ani nenadchla.
Víkendový jídelní lístek byl připravený na …
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková
Další chod představoval salát á la Caesar (169 korun), tedy trhaný ledový salát s kousky grilovaného masa, parmezánem a krutony. Porce byla dostatečně velká s přiměřeným množstvím masa. Salát byl čerstvý, křupavý a jídlo příjemně osvěžilo. Jeho tvůrce, italský kuchař Cesare Cardini působící v Mexiku a USA, by měl patrně výhrady k dochucení a nahrazení římského salátu ledovým.
Další chod představoval salát á la Caesar (169 …
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková

Gastronomický zážitek nás nečekal v případě marinovaného bůčku v BBQ omáčce se šťouchanými brambory (149 korun). Přestože se u bůčku s jistou dávkou promaštění počítá, tady bylo mastnoty opravdu dost i na pohled. Nedostatečná teplota gurmánský zážitek pohřbila úplně. U tohoto pokrmu by měla obsluha podávat preventivně Imodium.
Gastronomický zážitek nás nečekal v případě …
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková
Z hlavních chodů u nás zvítězil rozlítaný ptáček s dušenou rýží (145 korun), nabízený také s variantou přílohy v podobě houskového knedlíku. I tento talíř mohl být o pár stupňů teplejší, přesto šlo o chuťově vynikající kombinaci. Měkké hovězí maso v lahodné omáčce nás oslovilo natolik, že jsme si nechali zabalit ještě jednu porci s sebou.
Z hlavních chodů u nás zvítězil rozlítaný …
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková
Dalším ochutnaným jídlem byly špagety s kuřecím masem, smetanou a špenátem, sypané parmazánem (125 korun). Těstoviny jsou po staletí tradiční součástí italské kuchyně. Italové vytvořili celou řadu jejich druhů a se zámořskými plavbami se postarali o jejich rozšíření do mnohých koutů celého světa. V podobě, jaké je známe dnes, se těstoviny rozšířily po Itálii ve 13. století. S historií této těstoviny se pojí také jeden aprílový článek, který v roce 1957 uvedla BBC. V tříminutové reportáži hovořili o stromu – „špagetovníku“, na němž špagety rostou a z nějž se díky mírné zimě toho roku ve velkém sklízí.

V březnické restauraci U Statkáře jsme si na nich pochutnali. Drtivá většina restaurací při přípravě těstovin nevyrábí domácí, ale nabízí kupované. Nejinak tomu bylo i zde. Smetanová omáčka byla skvěle dochucená, masa bylo dostatek. Celkově hodnotíme jako velice vydařený pokrm.
Dalším ochutnaným jídlem byly špagety s …
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková
Že jsou u Statkáře připraveni na dětské hosty, poznáte nejen podle zmiňovaného hřiště a příjemně vybaveného dětského koutku uvnitř restaurace, ale také díky zmrzlinovému okénku přímo na terase. Neodolali jsme nabídce několika chutí a poručili si od milé slečny servírky jednu Shrekovou (25 korun). Nejedná se o sorbety či chuťově nedostižné pochoutky z moderních zmrzlináren, což se ani vzhledem k ceně neočekává. Ale klasická kopečková zmrzka přijde po obědě k chuti dětem i nejednomu dospělákovi.
Že jsou u Statkáře připraveni na dětské hosty, …
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková
Z klasických dezertů jsme ochutnali panna cottu (95 korun), u které opět vyzdvihujeme její kreativní naservírování. Konzistence byla poněkud tužší, než jak se na klasickou pochoutku sluší a patří. Ale v kombinaci s osvěžujícím ovocem jsme si na dezertu ve finále celkem pochutnali.
Z klasických dezertů jsme ochutnali panna …
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková
Celkově oceňujeme ochotnou a milou obsluhu, které slušný návštěvník jistě rád odpustí drobné detaily. Kladně hodnotíme také čistotu a vybavení toalet. Parkoviště se nachází přímo u restaurace. Chcete-li strávit příjemný letní den, doporučujeme kombinaci zámecké historie, ochutnávku poctivě vařeného piva a při dobré volbě i slušného jídla v restauraci U Statkáře Březnice, kterou hodnotíme známkou 7/10.
Celkově oceňujeme ochotnou a milou obsluhu, …
foto: pribram.cz / Veronika Vitásková

Fotogalerie

Gastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře () Gastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře (1) Gastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře (2) Gastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře (3) Gastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře (4) Gastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře (5) Gastro agent hodnotí: Restaurace U Statkáře (6)

foto: pribram.cz / Veronika Vitásková

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Martin Novotný, Eliška Krásnohorská, Veronika Vitásková, Jakub Pečenka








Související


Další články

Na hradě Točník zažijete pravěk Na hradě Točník zažijete pravěk Se způsobem života našich dávných předků seznámí o víkendu 4. a 5. května oddíl … Loňský rozsáhlý požár v Žebráku nezpůsobila technická závada, ale člověk Loňský rozsáhlý požár v Žebráku nezpůsobila technická závada, ale člověk Vyšetřovatelé zjistili, že ohnisko bylo venku před halou v místě, kde byly uskladněné … Daniel Rosenbaum: Sezona byla nejenom pro mě milým překvapením Daniel Rosenbaum: Sezona byla nejenom pro mě milým překvapením Pomalu končí volejbalová sezona 2023/24, která přinesla příbramskému klubu mnoho … ROZHOVOR Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,17 Kč, naftu pak za 39,40 … ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles … Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Středočeský kraj má 1,45 milionu obyvatel. Loni zde hasiči evidovali 19.047 událostí, … Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia V noci by v příštích dnech teploty neměly klesat pod sedm stupňů Celsia. Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Lékaři zákroky nacvičovali na velmi sofistikované figuríně. V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více Celkem se v dubnu v regionu stalo 1229 nehod, což je o 273 více než loni. Při nehodách …
Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Tento pátek si hasiči na Příbramsku připomenou svátek svatého Floriána, který je …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies