Gastro agent hodnotí: Restaurace U Pipa
FOTOGALERIE
2. června 2025 (11:00)
Dalších 9 fotografií v galerii

foto: Restaurace U Pipa. / Ludmila Zelenková
V našem gastro okénku vás zveme na objevování míst, kde se v Příbrami a okolí dobře najíte, příjemně posedíte a odnesete si fajn zážitek. Nejde nám o kritiku, ale o tipy na podniky, kde nešlápnete vedle. Hodnotíme vždy tři věci: jídlo (čerstvost, chuť, poctivost), prostředí (čistota, pohoda) a obsluhu (vstřícnost a profesionalita).
Hodnocení kvality a služeb
Řecká restaurace U Pipa slibuje, že svým hostům přinese pravý zážitek řecké kuchyně a atmosféry. Nachází se přímo u vstupu do Svatohorských schodů, což jí dodává specifickou polohu, a interiér je laděn do klasických modrých tónů připomínajících přímořský styl. Pokud se chcete na chvíli přenést do Řecka, stačí vejít dovnitř – o stylové detaily tu rozhodně není nouze.
Řecká restaurace U Pipa slibuje, že svým hostům přinese pravý zážitek řecké kuchyně a atmosféry. Nachází se přímo u vstupu do Svatohorských schodů, což jí dodává specifickou polohu, a interiér je laděn do klasických modrých tónů připomínajících přímořský styl. Pokud se chcete na chvíli přenést do Řecka, stačí vejít dovnitř – o stylové detaily tu rozhodně není nouze.
Prostředí a atmosféra
Restaurace na první pohled skutečně evokuje řeckou kulturu. Od dekorací po barevnou paletu, vše je promyšlené tak, aby navodilo dojem středomořského klidu. Chybějící řecká hudba trochu ubírá na celkovém efektu, ale jinak je prostředí udržované, čisté a stylově dotažené.
Obsluha
Ačkoliv restaurace klade důraz na řeckou pohostinnost, samotná obsluha ji během naší návštěvy příliš nepodtrhla. Personál působil spíše pasivně, nezasahoval do objednávek a nenabízel doporučení. Některé momenty působily poněkud zvláštně – například různé typy sklenic pro stejné nápoje nebo absence nabídky dezertu, což je v řeckých restauracích téměř tradicí.
Jídlo
Grilovaný vepřový špíz souvlaki s tzatziki a citronovými brambůrky – souvlaki bylo překvapivě přelité šťávou, což více připomínalo pečené maso než klasický grilovaný špíz. Tzatziki byly originálu velmi blízké.
Řecké pečené kuřátko na slanině a kořenové zelenině s rýží příjemně překvapilo svou vůní tymiánu, který dodal masu krásné aroma. Celé kuřecí stehno bylo šťavnaté a dobře propečené, i když kůže mohla být křupavější. Trochu výraznější textura by mohla ještě více podtrhnout chuťový zážitek. Možná by také pomohlo pečlivější aranžování pokrmu, které by podtrhlo jeho lákavý vzhled a zvýšilo celkový dojem.
Káva – skutečně řecká, tedy s poměrně výraznou chutí, která nemusí sednout každému. V polední nabídce zcela chybí sladká tečka, což je překvapivé vzhledem k tradičnímu stylu řeckého stolování.
Cenová relace polední nabídky: 175–189 Kč.
Závěr
Restaurace U Pipa se snaží o řeckou autenticitu, což se jí v prostředí a atmosféře daří velmi dobře. Bohužel však chybí některé zásadní prvky, které by zážitek dotáhly k dokonalosti – řecká hudba, aktivnější obsluha a propracovanější servírování jídel. Plating nebyl nijak výjimečný, servírování bylo spíše funkční než esteticky výrazné. Co ale potěší, jsou štědré porce – najedí se tu pohodlně nejen běžní strávníci, ale i velcí jedlíci.
Na druhou stranu má podnik velký potenciál, který by mohl ještě více vyniknout. Pokud by rozšířil otevírací dobu (nyní pouze všední dny do 17 hodin), umožnil platbu kartou a doladil detaily servisu, mohl by se stát skutečně výjimečným místem na gastronomické mapě Příbrami.
Celkové hodnocení: 6,5/10
Restaurace na první pohled skutečně evokuje řeckou kulturu. Od dekorací po barevnou paletu, vše je promyšlené tak, aby navodilo dojem středomořského klidu. Chybějící řecká hudba trochu ubírá na celkovém efektu, ale jinak je prostředí udržované, čisté a stylově dotažené.
Obsluha
Ačkoliv restaurace klade důraz na řeckou pohostinnost, samotná obsluha ji během naší návštěvy příliš nepodtrhla. Personál působil spíše pasivně, nezasahoval do objednávek a nenabízel doporučení. Některé momenty působily poněkud zvláštně – například různé typy sklenic pro stejné nápoje nebo absence nabídky dezertu, což je v řeckých restauracích téměř tradicí.
Jídlo
Grilovaný vepřový špíz souvlaki s tzatziki a citronovými brambůrky – souvlaki bylo překvapivě přelité šťávou, což více připomínalo pečené maso než klasický grilovaný špíz. Tzatziki byly originálu velmi blízké.
Řecké pečené kuřátko na slanině a kořenové zelenině s rýží příjemně překvapilo svou vůní tymiánu, který dodal masu krásné aroma. Celé kuřecí stehno bylo šťavnaté a dobře propečené, i když kůže mohla být křupavější. Trochu výraznější textura by mohla ještě více podtrhnout chuťový zážitek. Možná by také pomohlo pečlivější aranžování pokrmu, které by podtrhlo jeho lákavý vzhled a zvýšilo celkový dojem.
Káva – skutečně řecká, tedy s poměrně výraznou chutí, která nemusí sednout každému. V polední nabídce zcela chybí sladká tečka, což je překvapivé vzhledem k tradičnímu stylu řeckého stolování.
Cenová relace polední nabídky: 175–189 Kč.
Závěr
Restaurace U Pipa se snaží o řeckou autenticitu, což se jí v prostředí a atmosféře daří velmi dobře. Bohužel však chybí některé zásadní prvky, které by zážitek dotáhly k dokonalosti – řecká hudba, aktivnější obsluha a propracovanější servírování jídel. Plating nebyl nijak výjimečný, servírování bylo spíše funkční než esteticky výrazné. Co ale potěší, jsou štědré porce – najedí se tu pohodlně nejen běžní strávníci, ale i velcí jedlíci.
Na druhou stranu má podnik velký potenciál, který by mohl ještě více vyniknout. Pokud by rozšířil otevírací dobu (nyní pouze všední dny do 17 hodin), umožnil platbu kartou a doladil detaily servisu, mohl by se stát skutečně výjimečným místem na gastronomické mapě Příbrami.
Celkové hodnocení: 6,5/10
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Ludmila Zelenková
Další články








