Gastro agent hodnotí: Restaurace Luigi
12. září 2016 (09:00)
Další 2 fotografie v galerii
foto: pribram.cz
Hodnocení je ryze subjektivní a nemusí se shodovat s názorem redakce.
Restaurace Luigi se nachází v samém centru Březových Hor, v těsné blízkosti náměstí Hynka Kličky. Zařízení si všichni pamatují zřejmě kvůli požáru z roku 2009, kdy budova přišla o střechu a následně se na jejím torzu konalo několik koncertů. Vzpomínku na tuto událost najdete zakomponovanou i na webové adrese, kde má restaurace svojí prezentaci.
Zařízení nabízí Wi-Fi připojení i venkovní posezení, které je navíc mimo hlavní sezónu zakryté a není tak problém zde sedět, i když teploty už nejsou vyloženě letní. Právě se zahrádkou je první problém. Je natolik blízko hlavní silnice (Rožmitálská / Husova), že si většinu dne o klidném posezení můžete nechat jen zdát. S tím ale provozovatelé nic dělat nemohou. Vnitřní prostory jsou sice trochu tmavší, ale čisté a v rámci kategorie bez nějakých výhrad.
Po příchodu se nás velmi brzy ujala usměvavá a sympatická servírka. Objedání proběhlo bez problémů a pití jsme měli na stole během několika málo chvil. Mezi nápoji najdete kromě jiného i domácí limonády nebo domácí ledový čaj s mátou (40 Kč). Chuťově špatný nebyl, i když v horkém letním dni by do něj obsluha mohla dát alespoň trochu ledu. Řidiči si zde mohou dát i točené nealkoholické pivo.
Restaurace přes týden nabízí denní menu s příznivými cenami, kdy hlavní chod s polévkou jen těsně překročí 100 Kč. Každý všední den je v nabídce i pizza za nižší cenu. Jídelní lístek je zbytečně obsáhlý, trochu úsměvně v něm působí maličké fotografie u jednotlivých kategorií jídel.
Zařízení nabízí Wi-Fi připojení i venkovní posezení, které je navíc mimo hlavní sezónu zakryté a není tak problém zde sedět, i když teploty už nejsou vyloženě letní. Právě se zahrádkou je první problém. Je natolik blízko hlavní silnice (Rožmitálská / Husova), že si většinu dne o klidném posezení můžete nechat jen zdát. S tím ale provozovatelé nic dělat nemohou. Vnitřní prostory jsou sice trochu tmavší, ale čisté a v rámci kategorie bez nějakých výhrad.
Po příchodu se nás velmi brzy ujala usměvavá a sympatická servírka. Objedání proběhlo bez problémů a pití jsme měli na stole během několika málo chvil. Mezi nápoji najdete kromě jiného i domácí limonády nebo domácí ledový čaj s mátou (40 Kč). Chuťově špatný nebyl, i když v horkém letním dni by do něj obsluha mohla dát alespoň trochu ledu. Řidiči si zde mohou dát i točené nealkoholické pivo.
Restaurace přes týden nabízí denní menu s příznivými cenami, kdy hlavní chod s polévkou jen těsně překročí 100 Kč. Každý všední den je v nabídce i pizza za nižší cenu. Jídelní lístek je zbytečně obsáhlý, trochu úsměvně v něm působí maličké fotografie u jednotlivých kategorií jídel.
foto: pribram.cz
Dali jsme si zapečenou česnekovou polévku (35 Kč) a cibulačku se sýrem (30 Kč). Česnečka byla i přes použití eidamu velice dobře ochucená, byl v ní dostatek krutonů a nebyla přesolená. Rád na ní přijdu znova. Cibulačka dopadla o něco hůř. Na můj vkus byla až příliš okořeněna a mohla být podávána teplejší.
foto: pribram.cz
Dále jsme ochutnali zapečené Gnocchi al Forno con Pollo (135 Kč). Jednalo se o kupované gnocchi s několika druhy sýrů, kuřecím masem a zapečené s plátkem eidamu. Už z fotografie je vidět, že jídlo bylo opravdu těžké a mastné, tučné sýry zkrátka udělaly své. Přesto se nejednalo o žádný propadák. Kdo má rád sýry a nevadí mu těžší jídla, bude spokojen, jen po jídle doporučujeme klid na lůžku. Kdo hledá italskou kuchyni kvůli její lehkosti a jednoduchosti, jídlo zřejmě ani nedojí.
foto: pribram.cz
Kuchař má zapékané věci zřejmě rád, protože se v nabídce objevují poměrně často. Dalším jídlem byly pro změnu zapečené špagety s kuřecím masem, brokolicí a špenátem (138 Kč). Stejně jako v minulých případech, i tentokrát se za použití eidamu restaurace nestydí a uvádí ho i v jídelním lístku. Špagety byly možná lehce rozvařené, ale kombinace špenátu s česnekem je osvědčená, a tak to nedopadlo zle ani u tohoto jídla. Stejně jako v dalším případě, některá sousta byla ve spojení se sýrem a dochucovadlem až příliš slaná.
foto: pribram.cz
Poslední ochutnávkou byla kuřecí kapsa plněná parmskou šunkou a sušenými rajčaty a pórkovým bramborem (145 Kč). Brambory s pórkem byly chutné, kuřecí maso nebylo vysušené. Nemůžu si ale odpustit poznámku ke šťávě, která byla buď z prášku nebo minimálně poněkud zbytečně zahuštěná škrobem a také k tomu, že jídlo bylo opravdu dost slané. Jako kdyby kuchař zapomněl, jak moc slaná jsou sušená rajčata. Ve spojení s parmskou šunkou a slanou šťávou bylo potřeba některá sousta co nejdřív zapít. Na druhou stranu chválím, že náplní kuřecí kapsy se nešetřilo. Zbytečná mi přišla i studená zelenina, kterou byl talíř dozdoben.
foto: pribram.cz
Jak celkově tuto restauraci ohodnotit? Nápis Luigi na stěně restaurace vepsaný do italské vlajky láká hosty na speciality jižní Evropy, kterých se tu bohužel dočkají jen podle názvu. Na talíři se jedná o takovou Itálii po Česku, což je škoda. Z jídla se tak vytrácí lehkost a jednoduchost, kterou je italská kuchyně proslulá. Přitom by stačilo využívat v některých případech kvalitnější suroviny a dávat přednost domácím výrobkům před polotovary a dochucovadly. A hlavně všechno trochu odlehčit. Na druhou stranu vím, že tuhle počeštěnou Itálii má hodně lidí rádo a ti zřejmě budou z restaurace odcházet spokojeni. Já odcházel s plným břichem a pocitem určité nedotaženosti. Zkrátka kuchyně není taková, aby vás na ní něco zaujalo. Pokud se sem někdy vrátím, tak jedině kvůli česnečce a úsměvu servírky. 6/10
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Gastro Agent