4. 10. svátek má František

Fotograf Petr Bambousek: V zásadě si žiju svůj životní sen, a to je pro mě asi nejvyšší meta

ROZHOVOR
3. října 2024   (07:00)
Dalších 10 fotografií v galeriiFotograf Petr Bambousek: V zásadě si žiju svůj životní sen, a to je pro mě asi nejvyšší meta
foto: Petr Bambousek / se souhlasem

Světově uznávaný fotograf divoké přírody a zvířat Petr Bambousek sice bydlí v Příbrami, ale část roku prožije nejen mimo rodné město, ale i mimo Evropu. Jaká zvířata jsou jeho oblíbená a proč nejraději fotografuje v tropech?


Fotograf Petr Bambousek je známý především úžasnými snímky exotických zvířat. V jeho tvorbě najdeme pestře vybarvené žáby, třpytivě lesklé kolibříky, ale i odvážné záběry jedovatých hadů až po lovící jaguáry v brazilském Pantanalu.

„Nejvíce mě to táhne do tropů, ale během více než 40 expedic jsem navštívil i řadu evropských lokalit,“ říká o sobě Petr Bambousek, fotograf mnohokrát oceněný v mezinárodních soutěžích. Jeho fotografie můžete vidět na přednáškách, na internetu i v celé řadě českých i zahraničních časopisů. Jeho fotografie uspěly v našich i mezinárodních soutěžích, jako je např. Czech Press Photo, Nature's Best Photography, Bird Photographer of the Year nebo té nejprestižnější Wildlife Photographer of the Year. Přesto většinu roku tráví u nás a fotí na loukách a u rybníků v České republice.

Petr je v současné době doma a připravuje se na další fotografickou expedici, tentokrát do Kostariky. Využili jsme toho a povídali si s ním, jak jinak, než o jeho cestování a fotografování.
Nabízí se otázka, co vás v naší přírodě zaujme oproti exotickým zemím? Jedna z posledních fotografii od vás, co jsem viděl, je jaguár plavající v řece v Pantanalu… Může vás naše poněkud chudá příroda oproti bohatým tropům jako fotografa uspokojit?
Díky zeměpisné poloze je pochopitelné, že u nás toho v porovnání s tropy bude žít jen zlomek. Naši přírodu se ale nesnažím brát jako něco, co by mělo s tropy soutěžit v atraktivitě. Mně osobně fascinuje planeta Země jako celek se svými druhově chudšími i bohatšími místy. Takže i u nás se dokážu nadchnout a zapomenout se u focení volavek, motýlů nebo syslů.
Kolik druhů zvířat máte ve svém portfoliu?
Tak to dokážu odhadnout jen velmi stěží, statistiku si nevedu a fotografie mám řazené jinou než taxonomickou metodou. Určitě to budou buď vyšší stovky druhů nebo nižší tisíce. Faktem je, že mi v tvorbě o množství druhů úplně nejde. Spíš se soustředím na celkovou estetiku fotky. Možná proto se rád opakovaně vracím na místa, kde jsem už fotil a těším se, že známá zvířata uvidím zase z jiné perspektivy.
Kolik druhů zvířat máte ve svém …
foto: Chameleon, Madagaskar

Jakého snímku si nejvíce vážíte ve své kariéře? A jakého ocenění?
Zatím nejvýše to dotáhl portrét makaka chocholatého ze Sulawesi, který uspěl mimo jiné i v nejprestižnější soutěži světa Wildlife Photographer of the Year. Fotku si zároveň vybrali k propagaci navazující výstavy, takže ve všech materiálech figurovaly fotky celkových vítězů a můj makak, v Londýně byl ve své době k vidění všude možně. Ale těžko se mi vybírá jedna zásadní fotka, kterou bych postavil nad všechny ostatní. Já jsem asi nejvíc vděčný a nadšený, že jsem všechna ta zvířata, která jsem znal pouze z knížek, mohl za těch více než 20 let potkat osobně. Toho bych se nikdy nenadál.
Máte nějaké mety, čeho byste chtěl dosáhnout? Mám na mysli nějakou vysněnou fotografii, motiv nebo konkrétní druh?
V zásadě si žiju svůj životní sen, a to je pro mě asi nejvyšší meta, kterou bych přál zažít každému, kdo nějaké sny má. Viděl jsem už strašně moc fascinujících druhů zvířat a těžko se mi hledá nějaký konkrétní druh. Co mě ale čím dál víc uchvacuje, je fauna ostrovů. Na nich se většinou vyskytuje spousta endemických druhů, které nežijí nikde jinde na světě. Proto jsem se v posledních letech víc zaměřil právě na unikátní ostrovy jako jsou Galapágy, Madagaskar, Borneo, Sulawesi nebo naposledy Papua. Příští rok bych se rád podíval na Srí Lanku, kde žijí nádherné druhy ještěrů a tím budu mít své ostrovní tužby prakticky naplněné.
Která zvířata nejraději fotíte? Je to kvůli tomu, že máte to zvíře nejraději nebo prostě proto, že je podle vás tak fotogenické?
Na první cestu do tropů jsem odjel kvůli plazům, které mám strašně rád. Vrátil jsem se ale s tím, že mě naprosto uchvátila ta obří rozmanitost přírody jako celku. Fotím tak se stejnou vášní vše od mravence po slona. Nejvíc si užiju focení, kdy je zvíře méně plaché a umožní mi také trochu tvořit, nejen v rychlosti zaznamenat jeho vlastní existenci. Když cítím, že by mohla vzniknout atraktivní fotka, která vyžaduje klidně i více času, jsem schopen obětovat značnou část komfortu a podřídit všechno její tvorbě. To se mi stalo třeba při focení mravenců Atta, kteří v noci nosili barevné lístky a já chtěl zachytit jak ostrého mravence, tak i jeho pohyb. Strávil jsem s tím asi 4 hodiny. Při focení brazilských netopýrů jsem se na místo vracel několik nocí a neustále se pokoušel fotky vylepšovat.
Která zvířata nejraději fotíte? Je to kvůli …
foto: Mravenec Atta, Kostarika
Není pobyt v těch končinách nebezpečný?
Já si primárně vybírám oblasti, které jsou geopoliticky klidnější, protože podle mě největší nebezpečí plyne od lidí, ne od zvířat. No a pak už je to vesměs v mých rukou. Obezřetnost je samozřejmě na místě, nicméně znalostí zvířat a jejich chování se riziko dost snižuje. Proto se v tropech cítím podobně bezpečně jako u nás. Je to podobné jako znalost silničních pravidel. Pokud je znám a respektuji, značně snižuji riziko bouračky, i když vyloučit ji samozřejmě nemohu nikdy.
Zažil jste nějaký opravdu dramatický okamžik při svých výpravách za zvířaty?
Jedinou negativní zkušenost se zvířaty jsem zažil na Borneu, kde se na mě chystala zaútočit tlupa makaků. Je tam národní park, kde lidé začali krmit „roztomilé opičky“. Z nich se časem stal organizovaný gang, který turisty okrádá o veškeré jídlo. Když neuspějí, neváhají zaútočit. V tomhle případě stačilo, že jeden z tlupy dostal ránu stativem a bylo po boji, tlupa utekla. Pro srovnání makakové na Sulawesi, které je zakázané krmit, takové agresivní chování nevykazují a jsou spíš jen zvědaví. Když uvážím, kolik druhů zvířat jsem dosud potkal, jedná se o opravdovou výjimku, v drtivém množství případů jsou mé toulky za zvířaty bez perných chvilek.
Zažil jste nějaký opravdu dramatický okamžik …
foto: Jaguár, Pantanal, Brazílie
Kam nejraději cestujete za fotografiemi? Kam se nejraději vracíte?
Miluji tropy, rád se vracím třeba na Borneo, kde jsem byl loni po dvanácté. Opakovaně ale jezdím třeba do Kostariky, Panamy, Ekvádoru nebo Brazílie.
Kde mohou zájemci vidět vaše fotografie?
V současnosti nemám žádnou aktivní výstavu, takže mou tvorbu mohou zájemci nejsnáze sledovat na Instagramu (profil sulasulacom) nebo Facebooku (profil sulasulacom), na webových stránkách mám pak řadu článků o focení i místech, která jsem navštívil.

Fotogalerie

Čápi jabiru, Pantanal, Brazílie () Ledňáček říční, Česká republika (1) Mravenec Atta, Kostarika (2) Chameleon, Madagaskar (3) Rosněnka, Kostarika (4) Kolibřík mečozobec, Ekvádor (5) Kachna bystřinná, Ekvádor (6) Sýček králičí, Pantanal, Brazílie (7) Jaguár, Pantanal, Brazílie (8) Rajka červená, Papua, Indonésie (9)

foto: Petr Bambousek / se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr








Související


Další články

Smrtelná noční nehoda v Cetyni na Příbramsku Smrtelná noční nehoda v Cetyni na Příbramsku Tragické následky měla včerejší havárie dvacetiletého řidiče v Cetyni na Příbramsku. … Bude nový požadavek Spolu znamenat konec možné koalice se Starosty? Bude nový požadavek Spolu znamenat konec možné koalice se Starosty? Povolební jednání ve středních Čechách se podle zástupců STAN posunula o krok zpátky. … Ceny pohonných hmot nadále klesají, výrobce aut však více trápí nízké prodeje elektromobilů Ceny pohonných hmot nadále klesají, výrobce aut však více trápí nízké prodeje elektromobilů Trend poklesu cen pohonných hmot napříč Českem pokračuje. Rychleji padá cena benzinu, … Za první měsíc povinné registrace DPP nahlásili zaměstnavatelé přes 1 milion dohod o provedení práce Za první měsíc povinné registrace DPP nahlásili zaměstnavatelé přes 1 milion dohod o provedení práce Poprvé měli zaměstnavatelé povinnost nahlásit všechny dosud nepřihlášené zaměstnance … Řidička Fabie najela na krajnici, strhla řízení a narazila do stromu Řidička Fabie najela na krajnici, strhla řízení a narazila do stromu Náraz osobního automobilu do stromu uzavřel dočasně komunikaci 11553 na Pičín Senioři v hledáčku podvodníků: Jak se bránit manipulacím a krádežím v digitálním světě Senioři v hledáčku podvodníků: Jak se bránit manipulacím a krádežím v digitálním světě Senioři jsou stále častěji terčem podvodníků, a to nejen v reálném světě, ale i v … Příbramská galerie zahájila kolektivní výstavu Otevřený horizont Příbramská galerie zahájila kolektivní výstavu Otevřený horizont Tématem aktuální výstavy, která představuje díla osmnácti umělců, je vztah současného … Case management: Lepší péče díky koordinaci zdravotních a sociálních služeb Case management: Lepší péče díky koordinaci zdravotních a sociálních služeb Společnost Global Partner Péče, z.ú. je nezisková organizace poskytující sociální … Komerční sdělení Dvě havárie na D4 u Dobříše zkomplikovaly řidičům návrat z práce Dvě havárie na D4 u Dobříše zkomplikovaly řidičům návrat z práce Déšť v kombinaci s nezvládnutým řízením zapříčil v odpoledních hodinách dvě nehody na …
Počet prodejen s fotovoltaikou na střeše roste, překážkou bývají památkáři a rozvodná síť Počet prodejen s fotovoltaikou na střeše roste, překážkou bývají památkáři a rozvodná síť Za poslední dva až tři roky se výrazně zvýšil počet prodejen obchodních řetězců, které …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies