Druhý svátek vánoční připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského mučedníka
26. prosince 2021 (06:53)
foto: Svatý Štěpán (autor: Giotto di Bondone) | Foto: Museo Horne
Dnes je druhý svátek vánoční, který připomíná památku prvního křesťanského mučedníka svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista. Dnešek je zároveň dnem koled a vánočních zvyků. V minulosti se v tento den chodilo koledovat a například sedláci si dávali v kostelích světit osivo.
O druhém svátku vánočním si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo. Podle některých zdrojů však nebyl Štěpán umučen 26. prosince, kdy se slaví jeho svátek, ale v srpnu. V prosinci prý byly nalezeny jeho tělesné ostatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend právě proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista.
Za koledu dostávaly děti kousek vánočky či cukroví a někdy i drobný penízek. V dnešní době už se moc koledníků nevidí, tak alespoň můžete připravit sváteční hostinu pro rodinu.
Co podávat k obědu na svatého Štěpána?
Každý z adventních dní v sobě nese symboliku a tradici, kterou dodržovali naši předci a kterou se snažíme více či méně naplňovat i v dnešní moderní době.
Podle tradice bychom měli k dnešnímu obědu připravit pernatou drůbež. Obvykle se podává pečený krocan, krůta, husa anebo kachna, případně pokrmy z jiných druhů masa. Oblíbené je zejména hovězí. Jako příloha je nejčastěji zelí (bílé kysané či dušené červené) a knedlík.
Každý z adventních dní v sobě nese symboliku a tradici, kterou dodržovali naši předci a kterou se snažíme více či méně naplňovat i v dnešní moderní době.
Podle tradice bychom měli k dnešnímu obědu připravit pernatou drůbež. Obvykle se podává pečený krocan, krůta, husa anebo kachna, případně pokrmy z jiných druhů masa. Oblíbené je zejména hovězí. Jako příloha je nejčastěji zelí (bílé kysané či dušené červené) a knedlík.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka