Drcené kosti a brouci. Pořad A DOST! odhalil, co obsahují špekáčky nabízené na českých pultech
18. července 2018 (17:05)
Nejhůře z celého testu dopadly špekáčky Pikok od firmy Steinhauser Tišnov prodávané v Lidlu, u nichž bylo množství úlomků největší.
Jan Tuna ve svém pořadu A DOST! na Stream.cz podrobil nezávislým testům dvanáct druhů špekáčků od různých tuzemských výrobců. Nejlépe si vedly špekáčky Metro Premium od firmy Steinhauser Tišnov zakoupené v Makru. Stejná firma však paradoxně obsadila i pomyslnou poslední příčku, a to s výrobkem značky Pikok prodávaným v Lidlu, který obsahoval největší množství úlomků kostí.
„Velké nezávislé testy dvanácti druhů běžných špekáčků provedly laboratoře Státního veterinárního ústavu v Praze, který se specializuje na masné výrobky. Všechny testované produkty splnily limity základního složení dané vyhláškou, která je velmi mírná. Mnohem horší je to s tím, co dalšího se ve špekáčcích objevuje,“ upřesňuje Jan Tuna.
Nejlépe z celého testu dopadly špekáčky Metro Premium zakoupené v Makru. Obsahují nejvíce čisté svalové bílkoviny, tedy libového masa, a kromě dusitanu sodného v nich nejsou žádné přídatné látky. Mezi testovanými výrobky jsou navíc čtvrté nejlevnější.
Negativně ohodnocené byly špekáčky, ve kterých laboratorní testy odhalily úlomky kostí. Nejhůře z celého testu dopadly špekáčky Pikok od firmy Steinhauser Tišnov prodávané v Lidlu, u nichž bylo množství úlomků největší. Pikok Špekáčky z Lidlu jsou přitom čtvrté nejdražší mezi testovanými výrobky.
Nejlépe nedopadly ani Pikant špekáčky vázané od firmy Váhala a spol. z Hustopečí nad Bečvou zakoupené v Makru. Obsahovaly úlomky kostí, chuť a vůně špekáčků byla navíc zvýrazněna glutamanem sodným (E 621). Velké množství přidaných látek, jakými jsou barvivo z broučků a stabilizátory (E450, E451), obsahují také kuřecí špekáčky od firmy Drůbežářské závody Klatovy prodávané v Penny.
Nejméně masa obsahují špekáčky vázané od firmy Krahulík Masozávod Krahulčí z koncernu Agrofert zakoupené v Globusu. Složené jsou z neuvěřitelných dvaceti ingrediencí, zahušťovadla, škrobu, stabilizátoru (E450), dextrózy, emulgátoru (E471) a dalších. Barva je dodána z chemicky vylouhovaných broučků (E120).
„Velké nezávislé testy dvanácti druhů běžných špekáčků provedly laboratoře Státního veterinárního ústavu v Praze, který se specializuje na masné výrobky. Všechny testované produkty splnily limity základního složení dané vyhláškou, která je velmi mírná. Mnohem horší je to s tím, co dalšího se ve špekáčcích objevuje,“ upřesňuje Jan Tuna.
Nejlépe z celého testu dopadly špekáčky Metro Premium zakoupené v Makru. Obsahují nejvíce čisté svalové bílkoviny, tedy libového masa, a kromě dusitanu sodného v nich nejsou žádné přídatné látky. Mezi testovanými výrobky jsou navíc čtvrté nejlevnější.
Negativně ohodnocené byly špekáčky, ve kterých laboratorní testy odhalily úlomky kostí. Nejhůře z celého testu dopadly špekáčky Pikok od firmy Steinhauser Tišnov prodávané v Lidlu, u nichž bylo množství úlomků největší. Pikok Špekáčky z Lidlu jsou přitom čtvrté nejdražší mezi testovanými výrobky.
Nejlépe nedopadly ani Pikant špekáčky vázané od firmy Váhala a spol. z Hustopečí nad Bečvou zakoupené v Makru. Obsahovaly úlomky kostí, chuť a vůně špekáčků byla navíc zvýrazněna glutamanem sodným (E 621). Velké množství přidaných látek, jakými jsou barvivo z broučků a stabilizátory (E450, E451), obsahují také kuřecí špekáčky od firmy Drůbežářské závody Klatovy prodávané v Penny.
Nejméně masa obsahují špekáčky vázané od firmy Krahulík Masozávod Krahulčí z koncernu Agrofert zakoupené v Globusu. Složené jsou z neuvěřitelných dvaceti ingrediencí, zahušťovadla, škrobu, stabilizátoru (E450), dextrózy, emulgátoru (E471) a dalších. Barva je dodána z chemicky vylouhovaných broučků (E120).
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Marie Horovitzová (Holoubková)
autor: top