Domácí mošt je skvělou zásobárnou vitamínů na zimu
16. září 2017 (18:44)
S koncem září začíná období sběru jablek. Pokud máte úrodu tak velikou, že ji nestíháte zpracovat začerstva, do štrůdlů nebo zavařit, je dobrou volbou udělat si domácí ovocný mošt. Je skvělou zásobou vitamínů na zimu a navíc máte jistotu, že víte, co váš mošt bude obsahovat.
Pokud se vrhnete na moštování sami v domácích podmínkách, je dobré si předem zjistit, jak na to. Jablka na mošt musí být zdravá, bez plísně nebo jiných vážných kazů. Je vhodné je před moštováním umýt a našrotovat.
Jestli se chcete obrátit přímo na profesionální moštárnu, počítejte s tím, že zaplatíte okolo 6 Kč za 1 litr moštu. Za mošt konzervovaný, bude cena ještě o trochu vyšší, ale zase vám déle vydrží čerstvý. Ten nekonzervovaný uchováte déle i v lednici nebo mrazáku, či si ho zavařte ve vodní lázni na 80° přibližně 15 minut. Ztratíte tím ale hodně cenných vitamínů.
Pokud se vrhnete na moštování sami v domácích podmínkách, je dobré si předem zjistit, jak na to. Jablka na mošt musí být zdravá, bez plísně nebo jiných vážných kazů. Je vhodné je před moštováním umýt a našrotovat.
Jestli se chcete obrátit přímo na profesionální moštárnu, počítejte s tím, že zaplatíte okolo 6 Kč za 1 litr moštu. Za mošt konzervovaný, bude cena ještě o trochu vyšší, ale zase vám déle vydrží čerstvý. Ten nekonzervovaný uchováte déle i v lednici nebo mrazáku, či si ho zavařte ve vodní lázni na 80° přibližně 15 minut. Ztratíte tím ale hodně cenných vitamínů.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: ZP