Dobříš a Příbram se shodnou. Nejoblíbenější je pistáciová
8. listopadu 2020 (07:24)
foto: pribram.cz
Domácí zmrzlinárny v Dobříši a Příbrami mají po sezoně a zůstávají až do jara zavřené. Jaké druhy si zákazníci dopřávají nejčastěji?
Češi jsou milovníci zmrzliny. Ze zprávy výzkumné společnosti Nielsen vyplývá, že za roční období (od dubna 2018 do března 2019) jí jen nákupem v maloobchodních prodejnách zkonzumovali 41 milionu litrů. Proto nepřekvapí, že se na vlně obliby „vezou“ i tzv. domácí zmrzliny, vyráběné navíc bez chemie a z přírodních surovin jako třeba sezonního ovoce.
V Příbrami se do prodeje přírodní zmrzliny pustila v roce 2016 zmrzlinárna La Favorita. „Líbily se nám malé italské zmrzlinárny, kam si lidé chodí pro svoji každodenní radost,“ vysvětluje Radka Bužková z La Favority, co bylo impulsem pro rozjezd sladkého byznysu pod Brdy.
O rok později spolu s manželem otevřela zmrzlinářství Zelený domeček v Dobříši Eva Tikovská: „Věnujeme se našim dvěma vinotékám a přáli jsme si nabízet lidem také kvalitní zmrzlinu z dobrých surovin. Proto jsem se vyškolila na zmrzlinářku v úvalské firmě Almeco.“ Manželé Tikovští tedy zainvestovali do nákupu strojů na kopečkovou a točenou zmrzlinu.
Chuťové pohárky příbramských a dobříšských zákazníků jsou zřejmě shodně nastavena. Na obou místech je totiž nejoblíbenější zmrzlinou pistáciová. Stálicí na dobříšské scéně je i vanilková s vanilkovým luskem a jahodový sorbet. Během letošního léta vedl rovněž švestkový sorbet a smetanová kokosová.
V Příbrami se kromě pistáciové často mlsá příchuť javorový sirup s pekanovými ořechy, jemně slaný karamel a bílá čokoláda s maracujou. Děti sází na nutellu a karamelové sušenky. „Dospělí si v létě dávají zmrzliny s alkoholem. Z ovocných je nejoblíbenější jahoda a mango,“ pokračuje Radka Bužková.
Inspiraci k novým druhům nacházejí v La Favoritě všude ve svém okolí, v letošní sezoně nabídku obohatil například bílý nugát s pistáciemi a lískovými oříšky. Zmrzlina s datlemi a hruškou, která není přislazována cukrem ani jinými sladidly, se letos začala prodávat v balené formě v kelímku s víčkem, aby mohla být v nabídce každý den.
To, co je benefitem domácích zmrzlin, může zároveň představovat největší překážku při jejich výrobě. „Na výrobě naší zmrzliny je asi nejtěžší sehnat kvalitní suroviny. Zvláště pak kvalitní ovoce, v létě například dostatek čerstvého angreštu,“ říká Radka Bužková.
Zmrzlináři také vyhlížejí hezké počasí, které je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících prodej, a začátek sezony tak v provozovnách v Příbrami a Dobříši startuje na jaře. Tu letošní ovšem hned zkraje poznamenala koronavirová krize, kdy se zastavil život ve školách a zaměstnáních a lidé zůstávali více doma. „S ohledem na zdraví a bezpečnost všech jsme nakonec celou sezonu prodávali pouze z okénka. Snad to zákazníkům zase tolik nevadilo,“ zamýšlí se Radka Bužková.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková