Dnes je Mezinárodní den burgerů. Slavit mohou i vegetariáni
28. května 2021 (08:47)
foto: ilustrační, Pixabay (RitaE)
Hovězí či bezmasé burgery nabízí také řada příbramských gastronomických provozů.
Mezinárodní den burgerů připadá každoročně na 28. května. Přestože si klasický hamburger – grilovaný plátek hovězího masa se zeleninovou oblohou v housce – spojujeme s americkou kuchyní, jeho název pochází z Evropy. Německý Hamburk, vyhlášený svým hovězím, býval v 19. století častým místem pro odchod do emigrace v USA a spolu s místními přinesl do vzdálené destinace ideu nové pochoutky.
Za dobu své existence prošel burger mnoha proměnami. Kromě nabídky rychlých občerstvení se dnes objevuje v menu lepších restaurací, inspiruje se lokálními gastronomickými zvyklostmi a našel si cestu k příznivcům bezmasé stravy. Také pohled do jídelních lístků příbramských burgráren ukazuje originalitu a snahu oslovit široké „publikum“ – vedle hovězího, krůtího nebo kuřecího masa, slaniny a různých druhů sýrů se do rozkrojené bulky vkládá například marinované a grilované tofu či burger z červené čočky.
Rostoucí oblibu burgerů v České republice potvrzují čísla, která zveřejnila platforma Dáme jídlo. V roce 2021 se prostřednictvím této služby pro rozvoj pokrmů z restaurací zatím prodalo více než dva miliony burgerů. „Jenom letos si burger objednalo více než 350 tisíc zákazníků a v průměru si jich za tento rok dopřáli už šest. A nechybí ani kurióznější statistika – jeden jediný zákazník si za letošek stihl objednat již 300 burgerů,“ uvedla platforma Dáme jídlo.
I přes širokou škálu nabídky – od masových, vegetariánských a veganských burgerů, s barevnými houskami, různě ochucenými majonézami a variacemi podle světových kuchyní – zůstává podle statistik prodejů Dáme jídlo nejoblíbenější klasika. Nejčastější objednávka zní cheeseburger doplněný o hranolky a Coca-Colu.
foto: Wokno street food, Příbram (se souhlasem)
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková