30. 10. svátek má Tadeáš




Cukrářka: Dobrý dort poznáte tak, že hned chcete další kousek

ROZHOVOR
14. září 2022   (19:02)
Cukrářka: Dobrý dort poznáte tak, že hned chcete další kousek
foto: archiv Jitky Janotové, se svolením

Jitka Janotová peče dorty zatím hlavně pro radost.


Pečení dortů se vážně věnuje zatím jen pár měsíců. Její dorty už ale stačily udělat radost mnoha lidem. Díky svému puntičkářství na sebe klade ty nejvyšší nároky, a to je na chuti i vzhledu dortů na první pohled znát. O tom, jak může takový moderní dort vypadat a co všechno obnáší jeho výroba, jsme si povídali s Jitkou Janotovou z Příbrami.

Jak jste se k pečení dortů dostala?
Svůj první vzhledově přijatelný a poživatelný dort jsem dělala svému příteli (teď už manželovi) k narozeninám. Chtěla jsem si u něj šplhnout (smích). Potom přišly děti a jejich narozeniny, narozeniny rodiny, přátel a už to šlo tak nějak samo.

Co Vás přimělo k tomu, prezentovat svoje dorty na Facebooku a Instagramu?
Dorty a cupcaky peču pro radost – svojí i ostatních. Zpočátku jsme si ze založení profilů doma dělali spíše legraci, ale pár let nazpět mi někdo řekl, že si za ničím nejdu, že se pro něco nadchnu, ale nikdy to nedotáhnu do konce, no a ten člověk měl pravdu. Takže jsem se zařekla, že s tím už je konec a věci, které mě baví a dělají mi radost, budu dále rozvíjet. A samozřejmě mě popostrčila i odezva lidí, kteří dortíky ochutnali a viděli. Takže se z této souhry okolností vyklubaly Shiny cakes.
Proč zrovna Shiny cakes?
Shiny cakes, neboli třpytivé dorty – a to doslova. Ráda používám různé třpytivé sprejíky, každý dort či cupcake tím získá jedinečný šmrnc. A také si zakládám na tom, aby dorty nebyly přeslazené a při tom chuťově zajímavé. Dejte si jeden přeslazený kousek a nebudete chtít další, dejte si jeden chuťově vyvážený kousek, který ovšem není přeslazený, a máte chuť pokračovat.
Jaké používáte suroviny? Musíte na nich kvůli dnešním cenám šetřit?
Suroviny používám kvalitní, ale běžně dostupné v obchodě. Ceny surovin šly sice nahoru, ale pokud využijete v obchodech různé akce, není to tak dramatické. Navíc složení a chuť každého dortu řeším se všemi individuálně, takže není problém zařadit „obyčejnější“ ingredience. Ovšem na nějakou divočinu se určitě taky chystám a mám radost pokaždé, když mám volné ruce a uklizenou kuchyni.

Když Vám tedy nechám volné ruce, jaký dort mi upečete?
Nedávno jsem dělala dort z mého oblíbeného piškotového korpusu, kdy uvnitř byl crumble z hořké čokolády, kousky manga rozvařené s mangovým a meruňkovým džemem a trochou karibského rumu, kokosová ganache, a celý dort byl zatřený čokoládovou mousse. Ten byl chuťově skvělý.

Jak dlouho trvá takový dort upéct?
Záleží na velikosti, složení i dekoraci konkrétního dortu. Ale co mám zatím zkušenost, bývá to okolo pěti hodin. Možná, že se to dá stihnout i rychleji, ale já to dělám pro radost, takže nemám kam spěchat a jsem hrozný puntičkář a jen těžce snáším nějaké kompromisy.
Co všechno je k výrobě dortu potřeba? Musíte mít nějaké speciální náčiní?
Začít jde i s málem, ale už i já jsem sklouzla k tomu, že mám dva šuplíky plné náčiní. Asi nejdůležitější je kvalitní točna pod dort a cukrářská špachtle na roztírání krému. To jsou dle mého dvě věci, které vám opravdu usnadní práci. No a pak už je to jen o tom, jak moc si chcete s dorty vyhrát. Tvořítka, formičky na čokoládu, na pečenou zmrzlinu, lízátka a jiné, zdobící špičky, zdobící špachtle a tak dále. Je toho opravdu spousta.
Sledujete aktuální dortové trendy nebo spíše improvizujete?
Přiznám se, že dortové trendy úplně nesleduji. Jasně, nějakou inspiraci na internetu sbírám, asi jako každý, kdo se pro něco nadchne, ale co je momentálně v kurzu úplně nevím. Vždy se snažím všem vyhovět a zároveň do dortu promítnout samu sebe a styl, kterým jsem se vydala.

Zmiňovala jste, že k založení facebookového a instagramového profilu Vás nakopla odezva ochutnávajících. Co pro Vás byla doposud nejlepší pochvala?
Úplně nevím, zda bych tomu říkala pochvala, ale strašně mě potěšila kamarádky dcera. Dostala od rodičů dort jako překvapení k narozeninám. Vůbec předem nevěděla, že jsem ho dělala já, ale její první slova byla: Jé to je dort od Jíti! Poznala jsem to podle kytiček. A to je přesně ono. To je to, o co mi jde, kromě toho, aby byly dorty výborné, tak aby dorty ode mě lidé poznali na první pohled.
A na druhou stranu. Měla jste chuť s tím někdy seknout?
Ano a není to tak dávno. Když se mi v jedenáct hodin večer už potřetí srazil krém. To jsem byla opravdu zoufalá. Dělat dort na přání je strašně krásné, ale zároveň i dost psychicky náročné. Lidé na vás spoléhají a pokud jste puntičkář, jako já, tak to někdy opravdu není snadné. Ale jakmile vidím, že dort se líbí a chutná, jsou špatné pocity pryč.

Kde byste chtěla být se Shiny Cakes za rok?
Hlavně ne v blázinci. Dorty totiž z velké části peču za přítomnosti povyku mých dvou dětí a občas to opravdu stojí za to. Ne, teď vážně. Budu moc ráda, když za ten rok moje dorty udělají radost co nejvíce lidem.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

V Brdech pokračuje obnova pestrých lesů i výsadbou tisícovek jedlí. Pomáhá i sběr semen místních dřevin V Brdech pokračuje obnova pestrých lesů i výsadbou tisícovek jedlí. Pomáhá i sběr semen místních dřevin V celých Brdech už lesníci letos vysadili tisíce jedlí i buků. V lesích vyrostlo přes … Podzimní pálení listí: Pozor na bezpečnost a obtěžování sousedů Podzimní pálení listí: Pozor na bezpečnost a obtěžování sousedů Pálení suchého listí není výslovně zakázáno, přesto by dým neměl omezovat ani … ŘSD je ve středních Čechách připraveno na zimu. Navýšilo počty sypačů i řidičů ŘSD je ve středních Čechách připraveno na zimu. Navýšilo počty sypačů i řidičů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má ve Středočeském kraji připraveno téměř 11.000 tun … Starosta Konvalinka: Mám celou řadu záměrů, potřeb a určitých tendencí věci ovlivňovat k lepšímu právě na té krajské úrovni Starosta Konvalinka: Mám celou řadu záměrů, potřeb a určitých tendencí věci ovlivňovat k lepšímu právě na té krajské úrovni Krajské volby jsou definitivně za námi. Za jejich výsledkem, povolebních jednáních a … ROZHOVOR Žena vyhrožující sebevraždou musela být odvezena v poutech Žena vyhrožující sebevraždou musela být odvezena v poutech Krátce před polednem vyjížděla záchranka a policie do bytového domu v Příbrami. … Ochránci: Vlky nikdo nechová a ani nevypustil do brdských lesů Ochránci: Vlky nikdo nechová a ani nevypustil do brdských lesů Na území České republiky se daří vlkům a Brdy nejsou výjimkou. Někdo se domnívá, že … Středočeští zastupitelé dnes zvolí nové vedení kraje Středočeští zastupitelé dnes zvolí nové vedení kraje Zastupitelé Středočeského kraje budou dnes volit nové krajské vedení. Česko oslavilo vznik republiky, Pavel ocenil Jiřičnou, Kyliána i odbojáře Česko oslavilo vznik republiky, Pavel ocenil Jiřičnou, Kyliána i odbojáře Prezident Pavel vyznamenal ku příležitosti oslav vzniku samostatné republiky 56 … Piknik v okolí Příbrami? Poradíme kam vyrazit Piknik v okolí Příbrami? Poradíme kam vyrazit Zbývající slunečné dny přímo vybízejí k odpočinku venku. Pokud vás láká spojení … Komerční sdělení
Infekcí dýchacích cest v Česku přibylo, méně se ale šíří koronavirus Infekcí dýchacích cest v Česku přibylo, méně se ale šíří koronavirus V Česku minulý týden stoupl počet akutních infekcí dýchacích cest o 2,9 % s nejvyšší …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies