Co rodina, to jiné zvyky a chutě. Patří gothajský salám do bramborového salátu?
11. prosince 2022 (16:12)
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka
Dodržování zvyků k Vánocům neodmyslitelně patří stejně jako dobré jídlo. Celé svátky tím získávají své kouzlo a tradice by se měly dědit po generace, aby tak nikdy nevymizely.
V každé domácnosti je vánoční menu neměnné, zakořeněné a každý člen rodiny má většinou rád něco jiného, takže pro tatínka se dělá klasická rybí polévka a smažený kapr, pro dceru smažené řízky a bramborový salát s gothajem a syn, ten by nikdy salám v salátu nepozřel a nejraději má vinnou klobásu. Každá správná hospodyňka si musí umět poradit.
LAHODNÝ ČESKÝ SYMBOL SLUNOVRATU
V českých kuchařkách se vinná klobása v souvislosti s Vánocemi objevila až v 19. století. Jednalo se o příbuznou bílé bavorské klobásy.
Ne ale všichni vědí, že v mnoha domácnostech patří i na štědrovečerní stůl. Co rodina, to jiné zvyky a chutě a od toho se také odvíjí příprava svátečních jídel. I vinná klobása se může připravovat na více způsobů, například na pánvi v trojobalu jako řízek, pečená v troubě nasucho na pečícím papíru nebo smažená na pánvi. Vždy by měla být pěkně stočená do spirály, která se zajistí špejlí. Tímto způsobem tak vznikne kolo, které připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása stala na Vánoce symbolem Slunovratu, vítání dalších dnů.
V českých kuchařkách se vinná klobása v souvislosti s Vánocemi objevila až v 19. století. Jednalo se o příbuznou bílé bavorské klobásy.
Ne ale všichni vědí, že v mnoha domácnostech patří i na štědrovečerní stůl. Co rodina, to jiné zvyky a chutě a od toho se také odvíjí příprava svátečních jídel. I vinná klobása se může připravovat na více způsobů, například na pánvi v trojobalu jako řízek, pečená v troubě nasucho na pečícím papíru nebo smažená na pánvi. Vždy by měla být pěkně stočená do spirály, která se zajistí špejlí. Tímto způsobem tak vznikne kolo, které připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása stala na Vánoce symbolem Slunovratu, vítání dalších dnů.
A jak vypadá dnešní receptura?
Každý řezník má své postupy, měl by ale vycházet z daných norem a základ by měl obsahovat hovězí a vepřové maso, které se jemně umele. Přidává se i bílé víno a muškátový mletý květ.
Každý řezník má své postupy, měl by ale vycházet z daných norem a základ by měl obsahovat hovězí a vepřové maso, které se jemně umele. Přidává se i bílé víno a muškátový mletý květ.
PATŘÍ GOTHAJSKÝ SALÁM DO BRAMBOROVÉHO SALÁTU?
Štědrovečerní bramborový salát je takové naše národní bohatství a některé rodiny ho připravují právě jen na tuto událost. Pokud jde o složení této vánoční klasiky, nesmí v něm chybět samo sebou brambory, kořenová zelenina, kyselé okurky, vejce a majonéza. Mezi nejspornější suroviny určitě patří hrášek, cibule a nejčastěji gothajský salám nebo jiný druh měkkého salámu.
Štědrovečerní bramborový salát je takové naše národní bohatství a některé rodiny ho připravují právě jen na tuto událost. Pokud jde o složení této vánoční klasiky, nesmí v něm chybět samo sebou brambory, kořenová zelenina, kyselé okurky, vejce a majonéza. Mezi nejspornější suroviny určitě patří hrášek, cibule a nejčastěji gothajský salám nebo jiný druh měkkého salámu.
Někteří kuchaři jsou toho názoru, že do bramborového salátu uzenina nepatří, už jen kvůli tomu, že je podáván jako příloha buď k rybě nebo k řízkům. Dle názoru se jedná o další nadbytečný zdroj bílkovin a tuků. Někdo si jej ale bez gothaje nedokáže představit a salát bere i jako samostatný pokrm. Co se týče hrášku, u toho se lidé většinou opravdu řídí jen podle chuti či tradice. S majonézou by to člověk neměl přehánět, ale do bramborového salátu jednoznačně patří.
Dle většiny odborných názorů by se neměla přidávat ani cibule, už jen kvůli tomu, že má tendenci rychle kvasit a pokud děláme salát s předstihem, může ho zkazit. Některé recepty například doporučují zalít cibuli horkou a poté studenou vodou, nebude tolik pouštět šťávu, která zkracuje dobu trvanlivosti.
PÁR TIPŮ NA SMAŽENÍ ŘÍZKŮ
Je to tak, smažení je nejvýraznější, nejjednodušší, nejzábavnější, ale i nejméně zdravý druh vaření. Ale k Vánocům to prostě patří, ať už jde o smažení kapra, nebo vepřových či kuřecích řízků.
Řízky před obalováním je dobré naklepat a jemně nakrojit, aby se při smažení nekroutily. Když použijete na obalování polohrubou nebo hrubou mouku, bude na nich lépe držet vajíčko. Do vajíčka nezapomeňte přidat špetku soli, pepře a poté obalte ve strouhance. Skvěle zvýrazníte chuť, když do strouhanky přidáte i trochu parmazánu. A na závěr, nejlepší je smažit řízky do oleje skoro ponořené, tak jako ve fritéze.
Je to tak, smažení je nejvýraznější, nejjednodušší, nejzábavnější, ale i nejméně zdravý druh vaření. Ale k Vánocům to prostě patří, ať už jde o smažení kapra, nebo vepřových či kuřecích řízků.
Řízky před obalováním je dobré naklepat a jemně nakrojit, aby se při smažení nekroutily. Když použijete na obalování polohrubou nebo hrubou mouku, bude na nich lépe držet vajíčko. Do vajíčka nezapomeňte přidat špetku soli, pepře a poté obalte ve strouhance. Skvěle zvýrazníte chuť, když do strouhanky přidáte i trochu parmazánu. A na závěr, nejlepší je smažit řízky do oleje skoro ponořené, tak jako ve fritéze.
A NA ZÁVĚR TROCHA TÉ VÁNOČNÍ POVĚRY
Vánoční pověra, kterou znají i ti nejmenší. „Kdo vydrží celý den až do večeře nejíst, uvidí zlaté prasátko.“ Tradiční je držet půst od půlnoci před Štědrým dnem do západu slunce, znamená to nejíst maso ani cukroví, proto se servíruje například vánoční houbový kuba.
Vánoční pověra, kterou znají i ti nejmenší. „Kdo vydrží celý den až do večeře nejíst, uvidí zlaté prasátko.“ Tradiční je držet půst od půlnoci před Štědrým dnem do západu slunce, znamená to nejíst maso ani cukroví, proto se servíruje například vánoční houbový kuba.
Jak to vlastně celé vzniklo?
Jde o zvyk, který se drží už od středověku, pro křesťany bylo běžné během adventu nejíst, nelákala je ale vidina zlata, ani prasete, které pro ně bylo spíše něco špinavého a podřadného. Zlato signalizovalo Slunce a odchod zimy, prasátko bylo symbolem štěstí. A společně tedy zvyky slibovaly hojnost a prosperitu. Tato tradice je zážitkem spíše pro děti a před večeří bývalo zvykem ukázat prasátko pomocí odlesků světla ze zrcátka, ručně vyřezaným podsvíceným vepříkem nebo sledováním první hvězdy na noční obloze.
Jde o zvyk, který se drží už od středověku, pro křesťany bylo běžné během adventu nejíst, nelákala je ale vidina zlata, ani prasete, které pro ně bylo spíše něco špinavého a podřadného. Zlato signalizovalo Slunce a odchod zimy, prasátko bylo symbolem štěstí. A společně tedy zvyky slibovaly hojnost a prosperitu. Tato tradice je zážitkem spíše pro děti a před večeří bývalo zvykem ukázat prasátko pomocí odlesků světla ze zrcátka, ručně vyřezaným podsvíceným vepříkem nebo sledováním první hvězdy na noční obloze.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka
Související
•Dnes je stříbrná neděle – zapálíme třetí svíčku na adventním věnci
•Šéfredaktor pribram.cz: Adventní programy by měly přinést dětem více radosti
•Plamínek z Betléma bude již dnes v Česku, skauti ho na příbramské nádraží přivezou 17. prosince