Čínské bistro ve Stavusu mělo vážné problémy s hygienou
FOTOGALERIE
15. listopadu 2016 (09:10)
Dalších 7 fotografií v galerii
foto: KHS Středočeského kraje
Provozovatel dostal za prohřešky finanční pokutu.
Během října kontrolovali pracovníci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje provozovnu Hui Bin Ge, která se specializuje na přípravu pokrmů čínské kuchyně a je umístěna v patře obchodního centra Stavus.
Kontrolorům bylo ihned po vstupu zřejmé, že zde dochází k porušování základních zásad hygieny. Povrchy podlah a stěn (zejména v těžko přístupných místech za technologickým vybavením), ale i pracovní a úložné plochy byly znečištěny nánosy mastnoty a zbytky potravin. Vrstvou mastnoty bylo pokryto i technologické vybavení, na povrchu varného bloku místy napečená krusta mastnoty černé barvy. Vnitřní prostory mrazicích zařízení byly tak silně namraženy, že některé zboží bylo přimraženo k jejich stěnám a nešlo ani z mrazicího zařízení vyndat. Navíc zde byly uloženy potraviny (mražené maso) s prošlým datem použitelnosti.
Vyrobené polotovary a rozpracované pokrmy nebyly správně označeny a nebylo tak možné zjistit, kdy byly vyrobeny. Navíc byly nevhodně skladovány s potravinami pro osobní potřebu zaměstnanců. U umyvadla pak chyběly prostředky na mytí rukou.
Provozovateli bylo nařízeno provést neodkladnou sanitaci všech prostor a likvidaci nebezpečných potravin. Projednána byla i potřebná náprava a termíny její realizace. Uložen byl i finanční postih ve správním řízení. Při opakované kontrole na konci října bylo zjištěno, že byl proveden řádný úklid a všechny potraviny s prošlým datem byly odstraněny.
Kontrolorům bylo ihned po vstupu zřejmé, že zde dochází k porušování základních zásad hygieny. Povrchy podlah a stěn (zejména v těžko přístupných místech za technologickým vybavením), ale i pracovní a úložné plochy byly znečištěny nánosy mastnoty a zbytky potravin. Vrstvou mastnoty bylo pokryto i technologické vybavení, na povrchu varného bloku místy napečená krusta mastnoty černé barvy. Vnitřní prostory mrazicích zařízení byly tak silně namraženy, že některé zboží bylo přimraženo k jejich stěnám a nešlo ani z mrazicího zařízení vyndat. Navíc zde byly uloženy potraviny (mražené maso) s prošlým datem použitelnosti.
Vyrobené polotovary a rozpracované pokrmy nebyly správně označeny a nebylo tak možné zjistit, kdy byly vyrobeny. Navíc byly nevhodně skladovány s potravinami pro osobní potřebu zaměstnanců. U umyvadla pak chyběly prostředky na mytí rukou.
Provozovateli bylo nařízeno provést neodkladnou sanitaci všech prostor a likvidaci nebezpečných potravin. Projednána byla i potřebná náprava a termíny její realizace. Uložen byl i finanční postih ve správním řízení. Při opakované kontrole na konci října bylo zjištěno, že byl proveden řádný úklid a všechny potraviny s prošlým datem byly odstraněny.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: KHS Středočeského kraje
autor: MJ, red