Blíží se Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?
6. dubna 2020 (06:58)
foto: rálová
Velikonoční stolování může mít neopakovatelnou atmosféru, pokud se na něj předem připravíte. V článku naleznete několik receptů na přípravu sváteční tabule.
Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.
Přestože byla vejce jednu dobu terčem kritiky kvůli obsahu cholesterolu, není pochyb o tom, že jsou neuvěřitelně výživná. „Pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 2–3 vajec naprosto bezpečná,“ sděluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. O pozitivních účincích látek obsažených ve vejcích by se dalo napsat tisíce řádek. Pojďme se nyní zaměřit na praktické a užitečné informace o této jedinečné potravině.
Kód na vejci ukáže nejen zemi původu
Kódy na obalu vajec a jejich skořápce nemůžeme ztotožňovat. Každý poskytuje odlišnou informaci. Zkratka CZ na obalu znamená, že byla vejce balena a tříděna u nás. Původ vajec je uveden v kódu přímo na vejci. Tato informace by měla být vysvětlena i na balení, často na vnitřní straně víčka. Razítko s kódem na vejci také prozradí informace o podmínkách chovu nosnic.
„V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány. Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza – třeba aféra se salmonelou a fipronilem – jako např. u vajec z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D.
Kódy na obalu vajec a jejich skořápce nemůžeme ztotožňovat. Každý poskytuje odlišnou informaci. Zkratka CZ na obalu znamená, že byla vejce balena a tříděna u nás. Původ vajec je uveden v kódu přímo na vejci. Tato informace by měla být vysvětlena i na balení, často na vnitřní straně víčka. Razítko s kódem na vejci také prozradí informace o podmínkách chovu nosnic.
„V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány. Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza – třeba aféra se salmonelou a fipronilem – jako např. u vajec z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D.
Vejce „z klece“ už lidi moc nechtějí
V posledních letech se často řeší způsob chovu nosnic, což hraje poměrně velkou roli při nákupním rozhodování. Na to ovšem reagují čeští chovatelé. „Meziročně zlepšili podmínky 8 % nosnic z klecových na šetrnější chovy,“ doplňuje odbornice. Protože mají alternativní způsoby chovů vysoké náklady, odráží se to také na cenách kvalitních vajec.
V posledních letech se často řeší způsob chovu nosnic, což hraje poměrně velkou roli při nákupním rozhodování. Na to ovšem reagují čeští chovatelé. „Meziročně zlepšili podmínky 8 % nosnic z klecových na šetrnější chovy,“ doplňuje odbornice. Protože mají alternativní způsoby chovů vysoké náklady, odráží se to také na cenách kvalitních vajec.
Vejce skladujte špičkou dolů
Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. „Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal,“ radí předsedkyně svazu.
Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. „Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal,“ radí předsedkyně svazu.
Čerstvé vejce jde ke dnu
Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, je bílek řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.
Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, je bílek řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.
Uvařením prodloužíte trvanlivost
U čerstvých vajec máme uvedenou minimální trvanlivost na obalu. Jedná se o 28 dní od snášky. Jak dlouho ale můžeme nechat uvařené vejce v lednici, aby se nezkazilo? „Pokud jste si vejce vařili doma, vydrží v lednici přibližně týden. Nicméně v obchodech se můžeme setkat s barvenými vejci tuzemské produkce, s tzv. šelakovanými vejci. Z důvodu prodloužení trvanlivosti, která je delší než měsíc, se na ně nanáší speciální pryskyřice, která zaplní póry skořápky a zamezí přístupu vzduchu. Vařená loupaná vejce se také uchovávají v ochranném nálevu nebo balí do ochranné atmosféry. Ta se používají v gastro provozech,“ objasňuje odbornice.
Tmavší žloutek signalizuje vyšší kvalitu?
Traduje se, že poctivá domácí vejce mají sytě oranžové žloutky. Na rozdíl od těch z obchodu, která jsou bledě žlutá. Jaká je ovšem realita?
„Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech. A to díky krmné směsi obsahující kukuřici,“ vysvětluje zástupkyně Českomoravské drůbežářské unie.
Snáší těžší slepice větší vejce?
Velikost vajec je závislá na stáří slepice. Její první vejce jsou nejmenší. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin. Udělejte si je třeba k snídani. Do těsta si ale klidně kupte ta velká. Jen je třeba objasnit ještě jeden mýtus – bohužel není pravdou, že ve větším vejci najdeme i větší žloutek. S velikostí totiž většinou roste také obsah bílku.
Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec
Tyto typy vajec se liší tím, že vejce jsou různě obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny.
„V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa. U vajec cereálních musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastěji se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu,“ dodává Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.
U čerstvých vajec máme uvedenou minimální trvanlivost na obalu. Jedná se o 28 dní od snášky. Jak dlouho ale můžeme nechat uvařené vejce v lednici, aby se nezkazilo? „Pokud jste si vejce vařili doma, vydrží v lednici přibližně týden. Nicméně v obchodech se můžeme setkat s barvenými vejci tuzemské produkce, s tzv. šelakovanými vejci. Z důvodu prodloužení trvanlivosti, která je delší než měsíc, se na ně nanáší speciální pryskyřice, která zaplní póry skořápky a zamezí přístupu vzduchu. Vařená loupaná vejce se také uchovávají v ochranném nálevu nebo balí do ochranné atmosféry. Ta se používají v gastro provozech,“ objasňuje odbornice.
Tmavší žloutek signalizuje vyšší kvalitu?
Traduje se, že poctivá domácí vejce mají sytě oranžové žloutky. Na rozdíl od těch z obchodu, která jsou bledě žlutá. Jaká je ovšem realita?
„Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech. A to díky krmné směsi obsahující kukuřici,“ vysvětluje zástupkyně Českomoravské drůbežářské unie.
Snáší těžší slepice větší vejce?
Velikost vajec je závislá na stáří slepice. Její první vejce jsou nejmenší. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin. Udělejte si je třeba k snídani. Do těsta si ale klidně kupte ta velká. Jen je třeba objasnit ještě jeden mýtus – bohužel není pravdou, že ve větším vejci najdeme i větší žloutek. S velikostí totiž většinou roste také obsah bílku.
Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec
Tyto typy vajec se liší tím, že vejce jsou různě obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny.
„V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa. U vajec cereálních musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastěji se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu,“ dodává Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.
Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu
Jablka jsou jednou z mála potravin, kterou seženete během celého roku. Přesto jsou stále chuťově dobrá. Jestliže je nestačíte sníst do té doby, než trochu zvrásní, klidně je pak použijte do palačinek. Poduste je na másle s trochou skořice a rumu a rázem si navodíte příjemnou vzpomínku na Vánoce. Aby bylo jídlo více komplexní, podávejte ho s bílým jogurtem a vlašskými ořechy. Až budete kupovat jogurt, sledujte na etiketě jeho složení. Ne všechny totiž obsahují probiotika, která podporují zažívání a imunitu.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: *
Ingredience:
Na palačinky:
400 ml vlažného mléka
200 g hladké mouky
2 vejce
1 vanilinový cukr
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
Na jablka:
400 g jablek
50 g másla
80 g cukru krupice
1 lžíce rumu
½ lžičky mleté skořice
šťáva z 1 citronu
K podávání:
hrst vlašských ořechů
100 ml bílého jogurtu
Postup:
1. Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
3. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
4. Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
5. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
6. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.
Tip: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.
Palačinky s dušenými jablky
Jablka jsou jednou z mála potravin, kterou seženete během celého roku. Přesto jsou stále chuťově dobrá. Jestliže je nestačíte sníst do té doby, než trochu zvrásní, klidně je pak použijte do palačinek. Poduste je na másle s trochou skořice a rumu a rázem si navodíte příjemnou vzpomínku na Vánoce. Aby bylo jídlo více komplexní, podávejte ho s bílým jogurtem a vlašskými ořechy. Až budete kupovat jogurt, sledujte na etiketě jeho složení. Ne všechny totiž obsahují probiotika, která podporují zažívání a imunitu.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: *
Ingredience:
Na palačinky:
400 ml vlažného mléka
200 g hladké mouky
2 vejce
1 vanilinový cukr
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
Na jablka:
400 g jablek
50 g másla
80 g cukru krupice
1 lžíce rumu
½ lžičky mleté skořice
šťáva z 1 citronu
K podávání:
hrst vlašských ořechů
100 ml bílého jogurtu
Postup:
1. Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
3. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
4. Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
5. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
6. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.
Tip: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.
foto: rálová
Pórkový krém se ztraceným vejcem
Pór zahradní neboli pórek všichni známe, ale často na něj zapomínáme. Místo toho upřednostňujeme příbuznou zeleninu, jako je např. cibule, česnek nebo jarní cibulka. Přitom tato aromatická rostlinka obsahuje řadu vitaminů (A, C, E a betakaroten), minerálů a antioxidantů. Má málo kalorií a podporuje trávení a imunitu. Na pórku si můžete pochutnat třeba v naší polévce! Nebojte se použít i jeho zelené konce, které jsou bohatší na vitaminy než bílý střed. Recept pozdvihne ztracené vejce, které také prověří vaše kuchařské umění.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 velký pórek
2 velké brambory
600 ml zeleninového vývaru
1 cibule
100 g másla
150 ml smetany ke šlehání 33 %
sůl
čerstvě mletý pepř
Ztracená vejce:
4 vejce
4 lžíce octa
Postup:
1. Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne.
2. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut.
3. Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti.
4. Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.
Tip: Vybírejte vejce podle kódu na skořápce. Ale pozor, informace na obalu a skořápce nejsou stejné! Každá z nich totiž obsahují rozdílné informace.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 velký pórek
2 velké brambory
600 ml zeleninového vývaru
1 cibule
100 g másla
150 ml smetany ke šlehání 33 %
sůl
čerstvě mletý pepř
Ztracená vejce:
4 vejce
4 lžíce octa
Postup:
1. Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne.
2. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut.
3. Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti.
4. Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.
Tip: Vybírejte vejce podle kódu na skořápce. Ale pozor, informace na obalu a skořápce nejsou stejné! Každá z nich totiž obsahují rozdílné informace.
foto: rálová
Vejce v housce
Hravá a nenáročná snídaně, kterou si zamilují také vaše děti? Rozhodně naše vejce v housce plné sýra, slaniny, vajec, bylinek a smetany. Prostých surovin, které, jsou-li kvalitní, zmůžou zázraky. Kvalita se totiž nekompromisně projeví i na chuti. Pokud máte děti, zapojte je do přípravy. Uvidíte, jak je bude bavit dlabat housky, šoupnout do nich vejce a následně je plnit pokrájenými dobrotami svýma roztomile malinkýma ručičkama. A nebojte, na tomto receptu si zaručeně pochutnáte i bez dětí.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Ingredience:
4 housky
4 vejce
2 lžíce smetany ke šlehání 33 %
100 g nastrouhaného extra tvrdého sýru (Gran Moravia)
100 g kvalitní slaniny
máslo
hrst čerstvé pažitky
hrst čerstvé hladkolisté petržele
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
2. Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte.
3. Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou.
4. Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct.
5. Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.
6. Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.
Tip: Nejste si jistí, jestli nemáte vejce v lednici už moc dlouho? Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Ingredience:
4 housky
4 vejce
2 lžíce smetany ke šlehání 33 %
100 g nastrouhaného extra tvrdého sýru (Gran Moravia)
100 g kvalitní slaniny
máslo
hrst čerstvé pažitky
hrst čerstvé hladkolisté petržele
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
2. Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte.
3. Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou.
4. Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct.
5. Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.
6. Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.
Tip: Nejste si jistí, jestli nemáte vejce v lednici už moc dlouho? Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.
foto: rálová
Snídaňový trhaný toast
Někteří z nás si nedovedou představit, že by neměli sladkou snídani. Pokud ale toužíte po pokrmu plném živin, potěší vás náš trhaný toast. Základem je celozrnný toastový chléb, který je díky zrnům bohatý na vlákninu. Aby mělo jídlo dokonalou konzistenci, je třeba skoro půl litru mléka a také pár vajec. A čím se vaše snídaně prosladí? Především marmeládou a ovocem. Suroviny vybírejte pečlivě, jejich kvalita se totiž projeví také na chuti.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
600 g celozrnného toastového chleba
400 ml mléka
400 g oblíbené marmelády/džemu
150 g mražených jahod
4 vejce
60 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
K podávání:
100 ml bílého jogurtu
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
2. Toastový chléb nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a přidejte vejce, cukr a vanilkový extrakt.
3. Směs promíchejte, přidejte k ní marmeládu nebo džem a ozdobte jahodami.
4. Nechte 10 minut uležet a poté dejte do trouby péct na cca 40 minut.
5. Podávejte s bílým jogurtem.
Tip: Nezapomínejte, že i toastový chléb můžete pořídit v celozrnné variantě. Pečivo vyrobené z celozrnné mouky obsahuje rozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci zažívání.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
600 g celozrnného toastového chleba
400 ml mléka
400 g oblíbené marmelády/džemu
150 g mražených jahod
4 vejce
60 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
K podávání:
100 ml bílého jogurtu
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
2. Toastový chléb nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a přidejte vejce, cukr a vanilkový extrakt.
3. Směs promíchejte, přidejte k ní marmeládu nebo džem a ozdobte jahodami.
4. Nechte 10 minut uležet a poté dejte do trouby péct na cca 40 minut.
5. Podávejte s bílým jogurtem.
Tip: Nezapomínejte, že i toastový chléb můžete pořídit v celozrnné variantě. Pečivo vyrobené z celozrnné mouky obsahuje rozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci zažívání.
foto: rálová
Jogurtové velikonoční košíčky
Velikonoce bez vajec si nedovedou představit snad ani ty nejotrlejší povahy. V tomto receptu je přidáme do těsta a zároveň použijeme jejich čokoládové varianty jako stylovou dekoraci na nadýchaném vanilkovém krému. Protože je nedílnou součástí košíčků kvalitní bílý jogurt plný probiotik, rázem zvýšíte jejich výživovou hodnotu. A navíc díky němu budou „muffinky“ nebesky vláčné. Už si představujete, jak se rozplývají na vašem mlsném jazýčku?
Počet porcí: 12
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: **
Ingredience:
Na košíčky:
400 g hladké mouky
2 vejce
150 g bílého jogurtu
300 ml mléka
1 vanilkový cukr
100 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
100 ml slunečnicového oleje
Na krém:
75 g změklého másla
160 g žervé
1 lžička vanilkového extraktu
300 g cukru moučka
K podávání:
čokoládová vajíčka na ozdobení
papírové košíčky
Postup:
1. Máslo našlehejte, přidejte k němu žervé opět trochu prošlehejte a pomalu přidejte moučkový cukr. Nakonec přidejte extrakt a nechte takto připravený krém v lednici.
2. Do mísy nasypte mouku a cukry, přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte do hladké směsi.
3. Přidejte jogurt a prášek do pečiva.
4. Těsto vrstvěte do papírových košíčků těsně pod okraj a dejte péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
5. Po upečení nechte vychladnout a ozdobte krémem a čokoládovými vajíčky.
Tip: Věděli jste, že jogurty představují výborný zdroj nejen bílkovin, vápníku a fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků?
Počet porcí: 12
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: **
Ingredience:
Na košíčky:
400 g hladké mouky
2 vejce
150 g bílého jogurtu
300 ml mléka
1 vanilkový cukr
100 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
100 ml slunečnicového oleje
Na krém:
75 g změklého másla
160 g žervé
1 lžička vanilkového extraktu
300 g cukru moučka
K podávání:
čokoládová vajíčka na ozdobení
papírové košíčky
Postup:
1. Máslo našlehejte, přidejte k němu žervé opět trochu prošlehejte a pomalu přidejte moučkový cukr. Nakonec přidejte extrakt a nechte takto připravený krém v lednici.
2. Do mísy nasypte mouku a cukry, přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte do hladké směsi.
3. Přidejte jogurt a prášek do pečiva.
4. Těsto vrstvěte do papírových košíčků těsně pod okraj a dejte péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
5. Po upečení nechte vychladnout a ozdobte krémem a čokoládovými vajíčky.
Tip: Věděli jste, že jogurty představují výborný zdroj nejen bílkovin, vápníku a fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků?
foto: rálová
Špekové knedlíky
Kdo by neznal „špekáče“! Jídlo milované, nenáviděné, nebo třeba jenom opomíjené. Nabízí skvělé řešení, jak zužitkovat včerejší rohlíky. Přestože ve vás název pokrmu nejspíše vyvolává pocit, že byste si ho neměli dopřávat během diety, nenechte se zmýlit. Knedlíky se mohou vyrobit z libovější slaniny, a navíc je skvěle doplňuje sladkokyselé zelí plné vlákniny, „céčka“, „káčka“, antioxidantů a také kyseliny listové.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: **
Ingredience:
10 den starých rohlíků
350 g slaniny
3 vejce
350 ml mléka
120 g polohrubé mouky
muškátový oříšek
hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
K podávání:
kysané červené zelí k podávání
osmažená cibulka k podávání
Postup:
1. Pečivo a slaninu nakrájejte na kostičky.
2. Přesypte do mísy, přilijte mléko, rozšlehaná vejce a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
3. K směsi přihoďte posekané kopřivy a zasypte moukou.
4. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky a ty vařte v osolené vroucí vodě cca 25 minut.
5. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou.
Tip: Čerstvou slaninu poznáte nejen podle vůně, ale také podle barvy. Měla by mít jasně růžovou barvu a bílý, popřípadě nažloutlý tuk.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: **
Ingredience:
10 den starých rohlíků
350 g slaniny
3 vejce
350 ml mléka
120 g polohrubé mouky
muškátový oříšek
hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
K podávání:
kysané červené zelí k podávání
osmažená cibulka k podávání
Postup:
1. Pečivo a slaninu nakrájejte na kostičky.
2. Přesypte do mísy, přilijte mléko, rozšlehaná vejce a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
3. K směsi přihoďte posekané kopřivy a zasypte moukou.
4. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky a ty vařte v osolené vroucí vodě cca 25 minut.
5. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou.
Tip: Čerstvou slaninu poznáte nejen podle vůně, ale také podle barvy. Měla by mít jasně růžovou barvu a bílý, popřípadě nažloutlý tuk.
foto: rálová
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Hana Králová
autor: Tomáš Pečenka