„Bazar pro kravičky“ v Dobříši. Jaká je skutečná cena mléka?
7. března 2018 (06:00)
Iniciativa Přírodě naproti bude prodávat oblečení za účelem získání financí na připravovanou osvětovou výstavu, která má podpořit zlepšení životních podmínek dojnic.
Ženy TJ Sokol Dobříš pořádají pro veřejnost BAZAR oblečení, obuvi a sportovního vybavení. Prodeje se zúčastní i iniciativa Přírodě naproti, jejíž výtěžek má podpořit hospodářská zvířata.
Proč jste se rozhodli věnovat výtěžek z prodeje na osvětu o skutečném životě dojnic, a ne třeba psímu útulku?
„Dojnice patří k nejpřetěžovanějším hospodářským zvířatům vůbec. Zapomíná se, že jde o živé cítící bytosti s velmi hlubokým sociálním cítěním, smyslem pro celoživotní přátelství a vůbec o zvíře, které je schopno velmi silného emočního života. Dojnice jsme degradovali na pouhé stroje na výrobu mléka. Málokdo si uvědomuje skutečnou cenu mléka a opravdu smutný život dojnice. Nenechme se zmást obrazem pastvin plných krav. Krávy chované venku jsou většinou masná plemena, kdežto dojnice tráví celý svůj život v kravínech.
Aby měla kráva mléko, musí mít tele. Tele je považováno v mléčném průmyslu za „odpad“. Znamená to, že půjde buď ve šlépějích své matky, nebo jako býk skončí v hovězím či telecím mase.
Tele bývá se svojí matkou pouhých 12–24 hodin po porodu a to jen kvůli prvnímu mléku, tzv. mlezivu, které je pro něj životně důležité. Pak je od matky odebráno a několik týdnů žije samo v tzv. individuálních boxech, kde je dokrmováno uměle.
Krávy toto odloučení velmi těžce nesou,“ vysvětluje paní Kozová, členka iniciativy Přírodě naproti.
Co všechno musí kráva pro nás lidi vydržet a kde nakonec končí její příběh? O tom bude vypovídat osvětová výstava na podporu zlepšení životních podmínek dojnic, která bude dokončena, pokud se podaří získat dostatek finančních prostředků. Přispět můžete nákupem 17. března mezi 8–12 hodinou v Sokolovně Dobříš.
„U nás v ČR dojí kráva průměrně 22 litrů mléka denně. Pro představu, teleti bohatě stačí 9 litrů. Kvůli tak vysokým nárokům, musí dojnice spotřebovávat neuvěřitelné množství energie, kterou si je nucena brát i ze svých zásob, což vede k permanentnímu hladovění a žízni. Už jen při pohledu na dojnou krávu vidíte rozdíl mezi ní a krávou masnou. Dojnice jsou většinou extrémně hubené, za to její vemeno bývá opravdu obrovské.
Místo toho, aby ji chovatelé nechávali odpočinout, tzv. zaprahnout, dostatečně dlouhou dobu, která vede k revitalizaci mléčné žlázy, zkracují tuto dobu stání na sucho na minimum a opět ji uměle oplodní.
Dojnice tedy musí vydržet dvojí zátěž, nejen, že denně dojí neuvěřitelné množství mléka, ale zároveň v sobě opět nosí nenarozeného potomka.
Proto není výjimkou, že 83 % krav, které jdou na nucenou porážku, je nemocných. Krávy jsou tzv. "vyždímané" po 3–4 laktacích, což znamená, že se taková dojnice sotva dožije 5 let věku. Přitom v přirozeném prostředí by kráva žila i 20 let. Mezi nejčastější nemoci krav patří mastitidy, neboli záněty mléčné žlázy, problémy s paznehty kvůli velké zátěži a tím způsobené velmi bolestivé kulhání a další nemoci, které plynou z vysokých nároků na zvíře a špatného managementu chovu,“ přibližuje situaci paní Kozová.
„U nás v ČR dojí kráva průměrně 22 litrů mléka denně. Pro představu, teleti bohatě stačí 9 litrů. Kvůli tak vysokým nárokům, musí dojnice spotřebovávat neuvěřitelné množství energie, kterou si je nucena brát i ze svých zásob, což vede k permanentnímu hladovění a žízni. Už jen při pohledu na dojnou krávu vidíte rozdíl mezi ní a krávou masnou. Dojnice jsou většinou extrémně hubené, za to její vemeno bývá opravdu obrovské.
Místo toho, aby ji chovatelé nechávali odpočinout, tzv. zaprahnout, dostatečně dlouhou dobu, která vede k revitalizaci mléčné žlázy, zkracují tuto dobu stání na sucho na minimum a opět ji uměle oplodní.
Dojnice tedy musí vydržet dvojí zátěž, nejen, že denně dojí neuvěřitelné množství mléka, ale zároveň v sobě opět nosí nenarozeného potomka.
Proto není výjimkou, že 83 % krav, které jdou na nucenou porážku, je nemocných. Krávy jsou tzv. "vyždímané" po 3–4 laktacích, což znamená, že se taková dojnice sotva dožije 5 let věku. Přitom v přirozeném prostředí by kráva žila i 20 let. Mezi nejčastější nemoci krav patří mastitidy, neboli záněty mléčné žlázy, problémy s paznehty kvůli velké zátěži a tím způsobené velmi bolestivé kulhání a další nemoci, které plynou z vysokých nároků na zvíře a špatného managementu chovu,“ přibližuje situaci paní Kozová.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: iniciativa Přírodě na proti
autor: jk