Areál sedlčanské mlékárny je zatím prázdný
5. října 2019 (06:43)
Výrobní areál včetně administrativní části a pozemků se prodává za 2 miliony EUR. Součástí prodeje jsou i dva bytové domy
V neděli 24. března 2019 proběhla v sedlčanské mlékárně poslední směna. Po téměř sedmdesáti letech tak v Sedlčanech skončila tradiční výroba sýrů. Francouzská společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji přesunula do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. Na Vysočinu si s sebou odvezla i tradiční Sedlčanský hermelín. O práci přišlo několik stovek zaměstnanců, především žen.
Odcházejícím zaměstnancům vyplatila francouzská společnost nadstandardní odstupné a nabídla jim rekvalifikační kurzy. Zároveň jim nabídla práci v Hesově, či v dalším výrobním závodě v Hodoníně. Kromě dopravy jim byla připravena hradit i ubytování. Pro práci na Vysočině se však přesto rozhodlo pouze několik málo jedinců.
Hermelín se stále vyrábí ze sedlčanského mléka
Z pultů obchodů však Sedlčanský hermelín nezmizel. Dokonce se stále vyrábí ze sedlčanského mléka. Firma Savencia Fromage zachovala vazbu s místním dodavatelem a nabídla mu desetiletou smlouvu.
„V roce 2020 nám skončí současná smlouva s firmou Savencia Fromage a nová bude mít platnost do roku 2025. Byla nám sice nabídnuta smlouva na deset let, ale my to odmítli s tím, že nikdy nemůžeme vědět, jak se bude trh vyvíjet. Pokud však budeme spokojeni, smlouvu s nimi prodloužíme,“ uvedl František Jirota, ředitel Mlékařského hospodářského družstva Střední Čechy.
Nový majitel bývalé mlékárny by mohl být znám do konce roku
Realitní kancelář, která prodej zprostředkovává, v tuto chvíli jedná s několika zájemci. Vhodného kupce by chtěla najít ještě do konce tohoto roku. Výrobní areál, včetně administrativní části a pozemků, se prodává za 2 miliony EUR. Součástí prodeje jsou i dva bytové domy s celkem deseti byty.
„Areál je vyklizen, veškeré technologie byly převezeny do Hesova na novou výrobní lokalitu. Z výrobního zařízení tu zůstaly jen malé pozůstatky jako nádrž na vodu a základní rozvody. Pokud zde však nový majitel bude chtít znovu vybudovat mlékárnu, je to možné,“ uvedl realitní makléř Petr Mrázek.
Realitní makléř zároveň potvrdil, že na areálu nejsou žádná zástavní práva. Vyvrátil tím spekulace z médií, že pozemky pod závodem jsou zatíženy exekucí. Údajně mělo jít o ztrátu, která vznikla hodonínskému závodu, když se jim v Itálii ztratil kamion s máslem.
Sedlčanská mlékárna přišla na svět jako vůbec první mlékárna v poválečném Československu dne 1. ledna 1950. Přivedla na svět sýr Hermelín, který byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina.
Odcházejícím zaměstnancům vyplatila francouzská společnost nadstandardní odstupné a nabídla jim rekvalifikační kurzy. Zároveň jim nabídla práci v Hesově, či v dalším výrobním závodě v Hodoníně. Kromě dopravy jim byla připravena hradit i ubytování. Pro práci na Vysočině se však přesto rozhodlo pouze několik málo jedinců.
Hermelín se stále vyrábí ze sedlčanského mléka
Z pultů obchodů však Sedlčanský hermelín nezmizel. Dokonce se stále vyrábí ze sedlčanského mléka. Firma Savencia Fromage zachovala vazbu s místním dodavatelem a nabídla mu desetiletou smlouvu.
„V roce 2020 nám skončí současná smlouva s firmou Savencia Fromage a nová bude mít platnost do roku 2025. Byla nám sice nabídnuta smlouva na deset let, ale my to odmítli s tím, že nikdy nemůžeme vědět, jak se bude trh vyvíjet. Pokud však budeme spokojeni, smlouvu s nimi prodloužíme,“ uvedl František Jirota, ředitel Mlékařského hospodářského družstva Střední Čechy.
Nový majitel bývalé mlékárny by mohl být znám do konce roku
Realitní kancelář, která prodej zprostředkovává, v tuto chvíli jedná s několika zájemci. Vhodného kupce by chtěla najít ještě do konce tohoto roku. Výrobní areál, včetně administrativní části a pozemků, se prodává za 2 miliony EUR. Součástí prodeje jsou i dva bytové domy s celkem deseti byty.
„Areál je vyklizen, veškeré technologie byly převezeny do Hesova na novou výrobní lokalitu. Z výrobního zařízení tu zůstaly jen malé pozůstatky jako nádrž na vodu a základní rozvody. Pokud zde však nový majitel bude chtít znovu vybudovat mlékárnu, je to možné,“ uvedl realitní makléř Petr Mrázek.
Realitní makléř zároveň potvrdil, že na areálu nejsou žádná zástavní práva. Vyvrátil tím spekulace z médií, že pozemky pod závodem jsou zatíženy exekucí. Údajně mělo jít o ztrátu, která vznikla hodonínskému závodu, když se jim v Itálii ztratil kamion s máslem.
Sedlčanská mlékárna přišla na svět jako vůbec první mlékárna v poválečném Československu dne 1. ledna 1950. Přivedla na svět sýr Hermelín, který byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: mir