12. 5. svátek má Pankrác

Začíná období burčáku. Jak poznat kvalitu od patoků?

5. září 2023   (10:56)
Začíná období burčáku. Jak poznat kvalitu od patoků?
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?


Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli vysokým teplotám a nedostatku vláhy na vinicích o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.

Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený.
Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.

Burčák je mladé a nedokonale zkvašené víno z hroznů, které ještě není úplně alkoholicky fermentované. Proto obsahuje relativně malé množství alkoholu. V průměru může burčák obsahovat mezi 5–7 % alkoholu, ale hodnoty se mohou lišit v závislosti na konkrétní produkci.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Začíná Rybův festival, program potrvá až do prosince Začíná Rybův festival, program potrvá až do prosince K zahájení letošního Festivalu Jakuba Jana Ryby se bude v neděli 12. května konat … Astronom: Geomagnetickou bouři mohou někteří lidé pocítit Astronom: Geomagnetickou bouři mohou někteří lidé pocítit Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, stalo se tak poprvé od … AKTUALIZOVÁNO U obce Dolní Hbity se srazila dvě auta, jeden člověk se zranil U obce Dolní Hbity se srazila dvě auta, jeden člověk se zranil Příčinou nehody bylo nedání přednosti v jízdě. V noci byla vidět polární záře, nejsilnější od roku 2003 V noci byla vidět polární záře, nejsilnější od roku 2003 Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze a celkem běžné jsou v … Horváthová: Památník v Letech umožnila změna v postoji společnosti i vlády Horváthová: Památník v Letech umožnila změna v postoji společnosti i vlády Památník se veřejnosti otevře v neděli. Talentovaní mladí umělci se představili v Památníku Antonína Dvořáka Talentovaní mladí umělci se představili v Památníku Antonína Dvořáka Památník ve Vysoké u Příbramě hostil začátkem května 16. ročník Festivalu základních … Na Pichce přijede tank T-34. Rekonstrukce událostí druhé světové války se tu uskuteční již podruhé Na Pichce přijede tank T-34. Rekonstrukce událostí druhé světové války se tu uskuteční již podruhé Diváky čeká v sobotu 11. května program s ukázkami bojových akcí, dobových vojenských … Středočeský kraj má novou koncepci cyklostezek, prioritou jsou páteřní trasy Středočeský kraj má novou koncepci cyklostezek, prioritou jsou páteřní trasy Ve Středočeském kraji je 503 kilometrů cyklostezek. Často jim ale chybí propojení. Nezaměstnanost ve Středočeském kraji v dubnu klesla na 3,1 procenta Nezaměstnanost ve Středočeském kraji v dubnu klesla na 3,1 procenta Na Příbramsku bylo v dubnu 3326 nezaměstnaných.
Z Kozičína do Pičína: Pojďme společně proti rakovině Z Kozičína do Pičína: Pojďme společně proti rakovině Turistický pochod mezi vesnicemi s pikantními názvy se bude konat už tuto sobotu 11. …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies