20. 5. svátek má Zbyšek
https://szm.pb.cz/akce/den-deti-na-novaku/




Jídelny a fast foody ročně vyhodí desetitisíce tun jídla

12. listopadu 2020   (19:22)
Jídelny a fast foody ročně vyhodí desetitisíce tun jídla
foto: ribram.cz

Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo.


V závodních jídelnách, menzách, kantýnách a fast foodech se vyhodí až 27.000 tun jídla ročně. Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo. Výzkum trval dva roky, výsledky a tipy jak plýtvání snížit shrnuje brožura a motivační plakát pro restaurace. O výsledcích průzkumu dnes ČTK informovala Petra Čížková z iniciativy Zachraň jídlo.

"V České republice doposud neexistovala souhrnná data o tom, kolik potravin se vyhodí v provozech veřejného stravování. Během dvou let se nám podařilo shromáždit jak reálná čísla z terénního měření, tak i příčiny plýtvání a doporučení, jak snížit množství znehodnocených potravin," uvedla Lenka Hebáková z TC.
Podle průzkumu se denně v těchto provozech vyhodí až 45 kilogramů hotového jídla a zbytků. Na 56 procent jídla přijde nazmar v kuchyni, 30 procent tvoří zbytky na talířích strávníků a 14 procent hotové, nevydané jídlo.

"Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků," uvedla Barbora Kebová, vedoucí výzkumu v Zachraň jídlo.
Ačkoliv jsou mezi provozy rozdíly, snížení plýtvání by ekonomicky prospělo všem. Podle autorů výzkumu by jídelny mohly ušetřit díky úpravám objednávkového systému i velikosti porcí. Fast foody by pak měly přehodnotit přísné firemní standardy pro kvalitu jídla. V jednom z fast foodů, zahrnutého do průzkumu, například hranolky skončily v koši, pokud se do sedmi minut od usmažení nedostaly k zákazníkovi. Právě pro tyto provozy vznikl motivační plakát s 12 tipy proti plýtvání.

Příručka se pak mimo jiné věnuje tématu možnosti darovat nevydané pokrmy potřebným. "Přebytky vznikají především ve výdeji a v malém procentu v kuchyni. Jde většinou o hotové pokrmy, které podléhají přísným hygienickým normám. Ty mohou hrát v jejich dalším využití klíčovou roli, neboť pro řadu provozů může být jejich splnění velmi obtížné," uvedla Kebová. Podle ní výzkum ukázal, že množství těchto pokrmů se značně liší dle charakteru provozovny, naměřeno bylo 1,8 až 24,9 kg odpadu na provozovnu denně.

Iniciativa Zachraň jídlo cílí na odstranění bariér pro darování potravin. Projekt podpořila Technologická agentura ČR v programu ÉTA.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ČTK
pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Další články

Týden poznamená oblačnost provázená deštěm Týden poznamená oblačnost provázená deštěm Teploty se ale budou postupně zvyšovat a o víkendu by odpolední maxima mohla opět … Zastupitelstvo bude jednat o prodeji pozemku u Fantovy louky, občanská iniciativa je proti Zastupitelstvo bude jednat o prodeji pozemku u Fantovy louky, občanská iniciativa je proti Prodej pozemku o výměře necelých 50 m² doporučuje zastupitelstvu rada města Příbram. … Fotbalistům Příbrami hrozí pád z druhé ligy Fotbalistům Příbrami hrozí pád z druhé ligy Příbram by se mohla zachránit jen na úkor čtrnáctého Prostějova, na nějž po jeho výhře … Vodní hamr z 19. století: Místo, kde se současnost prolíná s historií Vodní hamr z 19. století: Místo, kde se současnost prolíná s historií Obdobné zařízení se nikde jinde ve střední Evropě nedochovalo v provozu a nezměněné … Tip na výlet: Na náplavce u Kamenného mostu v Písku jsou obří pískové sochy Tip na výlet: Na náplavce u Kamenného mostu v Písku jsou obří pískové sochy Za příznivých podmínek zůstanou sochy volně ke zhlédnutí až do letošního … Meteorologové upravili výstrahu před bouřkami Meteorologové upravili výstrahu před bouřkami "Bouřky se mohou vyskytnout téměř kdekoli na území České republiky, ale jen … Rožmitál pod Třemšínem chystá Slavnost královny Johanky, letos ve znamení velkolepého turnaje Rožmitál pod Třemšínem chystá Slavnost královny Johanky, letos ve znamení velkolepého turnaje Akce patří mezi největší ve městě, každoročně přiláká tisíce lidí. Do přírody, ale bez kopců? Jindřichova skála je ideálním místem Do přírody, ale bez kopců? Jindřichova skála je ideálním místem Kousek od malebné obce Malá Víska se nachází romantická vyhlídka. Mnozí tvrdí, že … Meteorologové: Na Příbramsku v neděli hrozí silné bouřky, přinesou kroupy i přívalové deště Meteorologové: Na Příbramsku v neděli hrozí silné bouřky, přinesou kroupy i přívalové deště Výstraha platí od nedělních 14:00 do 24:00.
Na pochod Praha-Prčice dnes vyrazilo 22.110 turistů, více než loni Na pochod Praha-Prčice dnes vyrazilo 22.110 turistů, více než loni Ani deštivé počasí akci neovlivnilo.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies