28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Hostem dnešního chatu je primář gynekologicko – porodnického oddělení Petr Chudáček

CHAT S OSOBNOSTÍ
24. září 2018   (11:00)
Hostem dnešního chatu je primář gynekologicko – porodnického oddělení Petr Chudáček
foto: pribram.cz

Chat probíhá právě nyní



MUDr. Petr Chudáček je primářem jednoho z nejlépe hodnocených gynekologicko – porodnických oddělení v Čechách. Jeho týmu vkládají svou důvěru i budoucí maminky z Prahy a širokého okolí. S tím souvisí i nárůst počtu porodů, který by se měl letos zastavit až někde kolem číslovky 1300. Právě lékař Petr Chudáček bude hostem chatu, který se uskuteční 24. září od 11:00.

Petr Chudáček se narodil ve znamení berana v roce 1970. Po studiích na příbramském gymnáziu vystudoval 1. lékařskou fakultu UK v Praze a od roku 1995 působí v Oblastní nemocnici v Příbrami, od roku 2004 pak jako primář oddělení. Je zastáncem filosofie rozumného porodnictví, které je založeno na vzájemné důvěře a komunikaci. Pokud to stav matky a dítěte dovolí, dává on i jeho tým prostor i porodním plánům a individuálním přáním.
Otázky na MUDr. Petra Chudáčka můžete pokládat nyní v on-line chatu.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: MR



Osobnost odpovídala na dotazy (on-line).

Dobré ráno pane doktore. V poslední době po styku značně "špiním". Vím, že mi poradíte návštěvu na gynekologii, ale můžete aspoň naznačit, čím by to mohlo být...
06. 09. 2018 (07:51:20)   

Mohou to způsobit nezávažné změny na děložním čípku, ale bohužel i nálezy vážné jako je zhoubný nádor, takže poradím návštěvu na gynekologii.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné si za poplatek vybral lékaře k porodu. Popř. jaká je cena. Děkuji
06. 09. 2018 (08:21:08)   

V současné době tuto službu nenabízíme. Myslíte si, že by o to byl zájem?

Dobrý den, neuvažujete o oddělení neonatologie? Aby se příbramská nemocnice vyrovnala jiným nemocnicím třeba Hořovicím?
06. 09. 2018 (08:26:34)   

O zřízení neonatologie se snažím posledních několik let…. Rozhodnutí je na vedení nemocnice. I projekt byl hotový, ale…

Dobrý den.v březnu jsem se vdala za kluka s kterým jsem od 16.je mi teď 24 a spím i s jiným mužem.Zjistila jsem ze jsem těhotná.necha se nějak už teď zpocitat kdo to mohl být?Jsem ve 13tt ale termíny porodu mám dva.jsem zoufalá
06. 09. 2018 (08:37:50)   

Zpočítat, resp. rozpočítat, kdo to mohl být by se dalo, pokud by odstup styků s možnými autory byl více jak týden lépe dva týdny… tady toho moc nevymyslíme.

Dobrý den pane doktore. Začala jsem silně krvácet mimo menses, po injekci PAMBA toto ustává, dle mojí gynekoložky není nutná kontrola, neměla by se zjišťovat příčina?! (Pravidelná kontrola plánována na prosinec)Děkuji
06. 09. 2018 (08:41:41)   

Možná alespoň těhotenský test, a tedy při kontrole i ultrazvuk, také záleží na věku…

Ordinaci máte pouze v Příbrami?
06. 09. 2018 (12:55:53)   

Ano.

Řeší nějak gynekolog jestli přijde mladá holka na prohlídku oholená nebo neupravená?
06. 09. 2018 (12:57:01)   

Osobně to neřeším a myslím si, že neoholená neznamená automaticky neupravená. Prepubertální vzhled vyholených genitálií celé ženské populace jistě není společenské nařízení, které je nutné dodržovat.

Co si myslíte o tom, že dcera, které bude brzy patnáct je celá natěšená až se bude moci s někým vyspat? Je to normální, že teďka holky takto spěchají?
06. 09. 2018 (12:58:39)   

Průměrný věk první sexuální zkušenosti v Čechách je 17 let… jestli ale je jedno s kým, tak alespoň očkování proti HPV, ochrana a tak podobně…

Dobrý den, jakou antikoncepci byste doporučoval pro dívku 18 let? Jen prosím ne tablety, děkuji Ivana
07. 09. 2018 (08:34:31)   

Předpokládám, že se neptáte na prezervativ. Nová hormonální nitroděložní „mini“ tělíska pro nerodivší mladé ženy považuji se šetrnější vůči organismu než klasickou hormonální antikoncepci.

Už se vám někdy stalo, že se vás pacientka snažila svádět, nebo prostě něco v tom smyslu naznačovat?
07. 09. 2018 (10:58:44)   

Možná ano, ale asi jsem to nepoznal…

Dobrý den, Chtěla bych se vás zeptat z jakého důvodu si při císařském rezu trvate na tom že buď zavanockovane dítě na operačním sále, nebo bonding s otcem v jiné místnosti? Proč není možný bonding u matky? Zkoušel jste se vy nebo někdo jiný z personálu vzít do role matky? Pokud chce to nejlepší pro dítě tak zůstane opuštěná na sále. Nešlo by to změnit aby i pri sekci mohla být rodina pohromadě?
07. 09. 2018 (22:40:19)   

Křivdíte mi! Jsem iniciátorem ošetřování a přiložení novorozence na operační sále. Takto jsem nechal vybavit i náš operační sál na císařské řezy. Myslím, že u většiny plánovaných císařských řezů se o to důrazně snažíme. Přiznám se, že trochu bojujeme s přístupem pediatrů… Za to, jak dneska příbramská porodnice vypadá a jaká péče se tam poskytuje, bojuji od té doby, co jsem ve funkci primáře.

Vzpomenete si na nějaký nejnáročnější porod, který se u vás odehrál?
10. 09. 2018 (13:40:43)   

Konkrétně asi ne… párkrát jsem v noci musel přijet k řešení život ohrožujícího krvácení po porodu, tak těch pár minut v autě podle stavu zvažuji možnosti a postupy, které ženu zachrání s co nejmenším dopadem na její zdraví…to vás probere 
Víte, osobně se snažím medicínu a svůj obor dělat tak, aby se komplikacím předešlo, což v porodnictví ale vždy nejde. Každopádně na komplikace musí být personál  připravený. Je to týmová práce porodníků, porodních asistentek, anesteziologů, pediatrů…  často, ale na náročný porod nejsou ani náznakem připravené rodičky a jejich doprovody, a to je někdy velký problém.
 
 

Dobrý den pane doktore. Zajímal by mne Váš odborný i osobní názor na sílící trend domácích porodů za přítomnosti "duly". Osobně to vnímám jako absolutní hazard a sobectví rodiček. Stačí mi stručná odpověď. Děkuji. Honza
12. 09. 2018 (11:34:18)   

Ve vaší otázce je i odpověď se kterou se plně ztotožňuji. Děkuji Honzo! Naštěstí se jedná jen o malou, byť mediálně zdatnou skupinu lidí a je zcela kontraproduktivní s nimi diskutovat. Jedná se o jejich rozhodnutí, za které by ale měli být zodpovědní. Pro nás jsou problémem klienti, kteří si vlastně přejí odvést domácí porod v nemocnici a odmítají veškerou péči a sledování. Máme svá bezpečnostní minima, která vyžadujeme provést a někdy jsou to dlouhé zbytečné diskuze. Naštěstí trend domácích porodů nepovažuji za sílící. Je to jen vlna, která opadne, podobně jako v jiných zemích.

Pane primáři, zajímalo by mě, jak vás napadlo se zaměřit právě na gynekologii. Gratuluji ke krásné porodnici a skvělému týmu. Jak se vám v nových prostorách pracuje?
20. 09. 2018 (07:38:24)   

Děkuji! Je to velmi pestrý obor, kde naprostou většinu stavů kauzálně vyřešíme, uzdravíme, odoperujeme, porodíme… pracujeme s úžasnou technikou ultrazvukovou, endoskopickou… V porodnictví jsou navíc silně emoce a adrenalin v dobrém i špatném smyslu. Musím ale uvést, že dělat gynekologii a porodnictví napadlo nejdřív tenkrát ještě ne moji ženu a mě to pak přišlo jako celkem dobrej nápad :-)  V novém se pracuje dobře a za rok se můžeme těšit i na novou gynekologii - když vedení nemocnice rozhodlo o pokračování rekonstrukce, měl jsem opravdu radost.

S jakým nejzvláštnějším přáním u rodičky jste se při porodu setkal?
20. 09. 2018 (08:04:12)   

Tak třeba pojídání placenty, masáž klitorisu v první době porodní nebo soulož s partnerem v první době porodní…to myslím stačí ????

Pane Chudáčku, mockrát děkuji vám i celé příbramské porodnici za perfektní práci u nelehkého porodu mého syna. Jen taková malá otázka - jak se vám pracuje s manželkou po boku? :)
20. 09. 2018 (13:37:38)   

Víte, jsem rád, že se rozhodla u nás pracovat. Je vynikající porodník, protože má tu práci ráda a v Hořovicích byla už delší dobu hodně nešťastná… „Po boku“ je hodně nadnesené: ráno se většinou vidíme, během dne skoro vůbec a 10 dnů z měsíce se kvůli službám nevidíme ani doma.

Jste přeci jenom kromě doktora taky chlap. Jak můžete vydržet vyšetřovat mladé krásné pacientky? Dělá to s vámi něco?
21. 09. 2018 (06:31:44)   

Vzhledem k tomu, že většinou vyšetřuji ženy, které mají potíže...někdy potíže opravdu velké, vrhá to na situaci na gynekologickém křesle trochu jiné světlo. Samozřejmě mladé, krásné ...není to nepříjemné.., ale pořád jsem v práci!

Přesně na to samé jsem se chtěl zeptat i já. Odpověď typu: beru to profesně a nic to se mnou nedělá neberu jako odpověď :-)))
21. 09. 2018 (07:23:07)   

Stačí odpověď výše? Opravdu věřte, že laická mužská představa gynekologické ambulance neodpovídá skutečnosti.

Dobrý den, prosím, musí mít porodní duly nějaké vzdělání, nebo to může dělat kdokoliv si načte něco o porodu na internetu?
24. 09. 2018 (09:04:58)   

Vzdělání mít nemusí. Je to velký rozdíl oproti porodním asistentkám (soukromým i nemocničním). Dost mě to trápí, protože kurz a minimální zkušenosti s porody, které stačí pro to stát se dulou, neopravňují zasahovat do odborných konzultací k vedení porodu. Spolupracujeme výborně s řadou externích porodních asistentek i s dulami. Dula je podpora, která má v řadě zemí velkou tradici, ale je třeba držet se svých kompetencí. V ČR jsou dvě organizace sdružující duly - lze na internetu nalézt.

Dobrý den, pane primáři, v první řadě bych chtěla moc poděkovat za skvělou péči vám i vašim sestřičkám a lékařům!!!! Zároveň bych se chtěla zeptat, je mi 31 let, prodělala jsem samovolný potrat ve 13tt, tudíž se chvíli na další pokusy o tehotenstvi necítím, jakou antikoncepci byste doporučil, v případě, že by se jednalo třeba o dobu půl roku až rok? Dekuji
24. 09. 2018 (11:26:53)   

Dobrý den, děkuji a preparátů hormonální antikoncepce je řada, pokud plánujete koncepci do roka, tak nějakou, která zachová normální pravidelnou menstruaci.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na centrum PROFEMA v Praze a jejich vyšetření
24. 09. 2018 (11:27:37)   

Je to soukromé zařízení se svým přístupem ke klientkám. Osobně preferuji poněkud jinou filozofii, ale tím nemyslím rozhodně nic negativního. Jistě se jedná o solidní pracoviště.  

Dobry den , zavadite pri gynekologicke operaci v epiduralu , katetr na pooperacni analgezii? Dekuji
24. 09. 2018 (11:31:57)   

Používáme to po porodech císařským řezem.  U gynekologických operací , kde se jedná o zákroky s minimální bolestivostí to nepoužíváme.

Kdy je dobré začít s předporodním kurzem? A kde momentálně probíhá v Příbrami
24. 09. 2018 (11:48:33)   

Vše je n internetových stránkách nemocnice, prosím podívejte se tam.

Jen doplnim tuto otazku :Dobry den , zavadite pri gynekologicke operaci v epiduralu , katetr na pooperacni analgezii? Dekuji .... Jedna se o hysterektomii delohy a plastiku predni steny posevni dekuji
24. 09. 2018 (11:54:13)   

Viz odpověď výše + je to i otázka pro anesteziology a diskuzi pro a proti.

V on-line chatu je připraveno 24 otázek.







Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies